Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

V Krkonoších někteří lidé nerespektují zákaz dronů, škodí zvěři

Někteří lidé nerespektují v Krkonoších zákaz používání dronů. Bezpilotní letadla v Krkonošském národním parku (KRNAP) ruší a ohrožují volně žijící živočichy, řekl mluvčí parku Radek Drahný. Porušení zákazu je přestupkem, za nějž mohou strážci parku na místě uložit napomenutí nebo pokutu až do výše 10 tisíc korun.

„V Krkonoších se stále setkáváme s porušováním tohoto zákazu, možná i z neznalosti, a s nadcházející letní sezonou lze očekávat, že přestupků přibude,“ řekl Drahný.

Používání dronů je na území národních parků zakázáno od 1. června 2017, kdy vstoupila v platnost novela zákona o ochraně přírody a krajiny. „Přesto se s tím setkáváme denně, je to skutečně problém,“ řekl náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

Strážci zatím nikomu pokutu za porušení zákazu neudělili. „Nemůžeme být všude. Víme ale od lidí, že se to děje, že dochází k rušení klidu. Za rok platnosti (novely) hovoříme o desítkách případů,“ řekl Drahný.

V posledních měsících také přibývá žádostí na výjimku z provozování bezpilotních letadel nad územím národního parku. Správa KRNAP uděluje výjimky pouze ze závažných důvodů, například při zajištění bezpečnosti lidí nebo kvůli vědeckého výzkumu.

KRNAP vznikl v roce 1963 a spolu s polským parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě. KRNAP je nejstarším národním parkem v Česku. I s ochranným pásmem se rozprostírá na 55 tisících hektarech na území okresů Trutnov, Semily a Jablonec nad Nisou. Nejpřísněji chráněná první zóna má 7 tisíc hektarů a pohyb v ní je povolen po značených cestách.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky KRNAP, drony, zákaz, Krkonoše, dron, Krkonošský národní park, národní park, Správa Krkonošského národního parku, Česko, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších někteří lidé nerespektují zákaz dronů, škodí zvěři  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.