Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bývalá ředitelka školy v Jaroměři zpochybňuje výběr jejího nástupce. Konkurz byl diskriminační, řekla

Novým ředitelem Střední školy řemeslné v Jaroměři na Náchodsku by se měl od 1. září stát Petr Valášek. Nahradí Jitku Kočišovou, které skončilo funkční období. Výsledek konkurzního řízení v pondělí schválila rada Královéhradeckého kraje. Kočišová v médiích napadla regulérnost neveřejného konkurzu a jako důvod svého neúspěchu uvedla údajnou věkovou diskriminaci.

Předsedkyní komise byla náměstkyně hejtmana pro školství, která jakoukoli diskriminaci odmítla. "Rozhodně nevybíráme ředitele pro další funkční období na základě věku. Do funkce jsme potvrdili už ředitelky, které jsou vyššího věku, takže věk není rozhodující kritérium," řekla náměstkyně Martina Berdychová (Východočeši). Dvaašedesátiletá bývalá ředitelka směřovala stížnost na Berdychovou hejtmanovi a ministrovi školství, potvrdila Berdychová.

"Pro mne osobně, jako učitele, je těžko vysvětlitelné, že ředitelka, která řídí školu 11 let, je označena konkurzní komisí jako nevhodná pro řízení školy. Informace ohledně výměny ředitele školy v Jaroměři jsou znepokojivé, náměstkyně Martina Berdychová by měla vše řádně vysvětlit. O kompetencích nového ředitele nemám pochybnosti, ale věková diskriminace je jako jakákoliv jiná nepřijatelná," uvedl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Podle něj by členové komise měli být zbaveni mlčenlivosti. Jednání bylo neveřejné. "Rada by to měla udělat, aby bylo jasno. Já jako nečlen komise nemohu potvrdit ani vyvrátit průběh daného konkurzu," řekl hejtman. Opoziční hnutí ANO dnes v tiskové zprávě dokonce vyzvalo Berdychovou k rezignaci, pokud se podezření na diskriminaci nepodaří vyvrátit.

V Královéhradeckém kraji vládne pětičlenná koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09. Hnutí ANO, které v minulých krajských volbách zvítězilo, skončilo v opozici.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky správa, školy, Královéhradecký, kraj, Jaroměř, Petr, Valášek, Jitka, Kočišová, rada, komise, výběrové, řízení, pochybnost, diskriminace, Martina Berdychová, Královéhradecký kraj, okres Náchod, ČSSD, ANO 2011, Východočeši, Jiří Štěpán, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá ředitelka školy v Jaroměři zpochybňuje výběr jejího nástupce. Konkurz byl diskriminační, řekla  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.