Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Královéhradecký krajský soud dnes zakázal Metrostavu stavby s dotacemi. Firma se odvolala

Královéhradecký krajský soud dnes v případu machinací při modernizaci Hotelu Bohemia Chrudim zakázal společnosti Metrostav na šest let stavební činnost související s dotacemi. Kromě toho má firma zaplatit 600 tisíc korun. Rozsudek není pravomocný, firma se odvolala. Ve stejné kauze, která se týká pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie a pokusu o dotační podvod, potrestal soud Ivana Fišáka pěti lety vězení a peněžitým trestem 200 tisíc korun. Ani v jeho případě nejde o pravomocný rozsudek, také Fišák se odvolal. Žalobce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Advokáti obžalovaných rozsudek nekomentovali.

Metrostav a Fišák byli poslední dva z 11 obžalovaných, kteří dosud nevyslechli pravomocný rozsudek. Obžaloba byla podána proti osmi lidem a třem firmám, čtyři lidé již vyslechli pravomocné nepodmíněné tresty, firmy peněžité tresty, ostatní podmínky. Hrozilo jim pět až deset let vězení.

Fišák vystupoval jako zástupce investora - společnosti HOMA holding - a podle obžaloby se podílel na dohodách o úpravách díla oproti schválené projektové dokumentaci a na provádění a vykazování účelových prací, jejichž fingované provedení mělo být stvrzeno i v zápisech ve stavebním deníku.

Krajský soud se případem zabýval potřetí. Letos v lednu potrestal podmíněnými tresty za pokus poškození finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu sedm obžalovaných. Dvěma firmám uložil finanční tresty 300 tisíc korun. Ivana Fišáka a společnost Metrostav soud tehdy obžaloby zprostil.

Podle obžaloby se v roce 2012 dohodli zástupci investora, společnosti HOMA holding, technického zástupce investora, firmy Cettus a zhotovitele, kterým byl Metrostav, na neoprávněném odčerpání nejméně devíti milionů korun ze zakázky financované z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.

Oprava hotelu měla stát 74 milionů korun, dotace měla činit 43 milionů. Část dotace, o kterou firma požádala, však nebyla vyplacena a práce se zastavily. Podle obžaloby hrozila škoda téměř 12,5 milionu korun. Firma odstoupila od smlouvy na poskytnutí dotace. Později majitel společnost i s hotelem prodal. Pozastavení evropské dotace pro hotel Bohemia souviselo s vyšetřováním zakázky na opravu hřebčína v Kladrubech, na obou zakázkách se podílela například firma Metrostav.

Foto FB: Metrostav a.s.

Štítky ČR, EU, soud, hotely, stavby, dotace, Chrudim, Hradec Králové, Královéhradecký, krajský, Bohemia, Fišák, Metrostav, Krajský soud v Hradci Králové, Evropská unie, investor, hotel, Homa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký krajský soud dnes zakázal Metrostavu stavby s dotacemi. Firma se odvolala  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.