Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Na trhu se objevila nabíječka baterií, u které může hrozit úraz elektrickým proudem

Česká obchodní inspekce zjistila, že se na trhu objevilo elektrické zařízení, které může znamenat pro spotřebitele vážné bezpečnostní riziko. Jde o nabíječku baterií EMOS SMART4 od českého výrobce. Při zapojení do zásuvky a následném dotyku, můžete být zasažení elektrickým proudem.

Nabíječka má označení EMOS SMART 4/N8168S. Kromě vážného rizika úrazu elektrickým proudem, může dojít až ke smrti uživatele. Stačí se přitom jen dotknout hlavy upevňovacího šroubu těla výrobku, na kterém se objeví nebezpečné síťové napětí 230V, kvůli nedostatečné izolaci.

„Průměrná hodnota naměřeného výstupního proudu se liší od jmenovité hodnoty stejnosměrného výstupního proudu uvedené na výrobku o více než 10 %. Tato informace rovněž neodpovídala požadavku vyhovujícího značení výrobku,“ říká mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Nabíječku od českého výrobce nařídila inspekce okamžitě stáhnout z trhu a zakázala její další dodávání. „Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na Ministerstvo průmyslu a obchodu a informace o něm byly zveřejněny v systému RAPEX,“ doplňuje mluvčí.   

Nabíječku mohou lidé vrátit zpět prodejci a uplatnit stejný postup, jako při reklamaci výrobku s tím, že je označen ze strany ČOI jako nebezpečný a zakázaný na trhu. Spotřebitel pak má nárok na vrácení peněz. Tedy celé původní částky.

Pozn. redakce :

RAPEX (Rapid Alert System for Non-Food Products). Jedná se o informační systém Evropské komise pro rychlou výměnu informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích na vnitřním trhu Evropské unie s výjimkou farmaceutických výrobků.

Ohodnoť článek

Foto Česká obchodní inspekce

Štítky nebezpečí, smrt, úraz proudem, trh, ČOI, ČR, elektrický proud, Česká obchodní inspekce, EMOS, Jiří Fröhlich, Evropská unie, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Evropská komise, nabíječka baterií

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na trhu se objevila nabíječka baterií, u které může hrozit úraz elektrickým proudem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.