Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Cestu na Sněžku přes Portášky a Růžovou horu komplikuje technika

Turisté by se v nadcházejících dnech měli v Krkonoších vyhnout turistické trase Spálený Mlýn - Janovy Boudy - Portášky - Růžová hora - Sněžka. Stavbaři ze Spáleného Mlýna ke stanici lanovky Růžová hora navážejí nákladními automobily materiál na opravu navazujícího turistického chodníků. V opačném směru svážejí do údolí nepotřebný materiál.

V úseku mezi stanicí lanovky Růžová hora a odbočkou na Traverz pod vrcholem Sněžky pokračují práce na opravě frekventovaného turistického chodníku. I tam by turisté nyní neměli vstupovat.

"Nyní při deštivém počasí očekáváme menší frekvenci turistů a vozidel po trase Spálený Mlýn - bouda Jana - Růžohorky - Růžová hora. Do konce týdne tu budou jezdit nákladní auta, která se těžko vyhýbají protijedoucím vozům. Zároveň budou míjet turisty. Upozorňujeme především půjčovnu koloběžek na Portáškách a také klienty lanovek," řekl Pavel Klimeš ze stavební firmy.

Stavbaři doporučují se této trase v nejbližších dnech zcela vyhnout, případně využít lanovku na Portášky. Přednost lanovce by měli dát nyní také turisté, kteří míří přes Růžovou horu na Sněžku a zpět.

"Po trase Růžová hora - Traverz budou jezdit dva dumpery vyvážející nevhodný a navážející nový materiál. Chodník bude několik dní hůře průchodný i kvůli nerozhrnuté zemině. Nejspíš při dešti bude i blátivý," uvedl Klimeš.

Stavbaři připustili, že pokud by práce za provozu turistického chodníku nebyly možné, museli by úsek zcela uzavřít. Jde o jednu z hlavních přístupových tras na Sněžku. "Po dnešním dni budeme vědět více, jak je provoz zvládnutelný," dodal Klimeš.

Omezený průchod po turistickém chodníku mezi Růžovou horou a Traverzem je tam denně, včetně víkendů, od 8:00 do 17:00. Režim pohybu lidí na trase s prodlevami kvůli přesunu materiálu by měl platit až do druhé poloviny září.

Turistickou trasu mezi Růžovou horou a Sněžkou stavbaři opravují postupně, s úsekem od Traverzu na vrchol začali loni a letos práce dokončili. Letos začátkem června navázali rekonstrukcí úseku od stanice lanovky na Růžové hoře na Sněžku po Traverz.

Turisté, kteří vyrazí na Sněžku z Pece pod Sněžkou, mají několik možností, jak se na vrchol hory dostat, například Obřím dolem, také přes Výrovku a Luční boudu nebo kabinovou lanovkou z Pece přes Růžovou horu.

Autoři | Foto hkregion.cz

Štítky ČR, stavby, rezervace, turistika, Krkonoše, Růžová hora, Sněžka, lanová dráha, Portášovy Boudy, materiál, chodník, Pavel Klimeš, Pec pod Sněžkou, Luční bouda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestu na Sněžku přes Portášky a Růžovou horu komplikuje technika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.