Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Billa pracovníkům nařídila roušky, ostatní sítě to zatím neplánují

Zaměstnanci supermarketů Billa musí preventivně opět nosit roušky. Firma tak reagovala na rostoucí počet potvrzených případů koronaviru v ČR. Opatření bude platné do odvolání. Billa o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Další potravinářské řetězce plošné zavedení roušek pro pracovníky zatím neplánují, řídí se nařízeními krajských hygienických stanic. U pokladen spoléhají na ochranná plexiskla. Nadále dodržují i bezpečnostní a hygienická opatření, jako je častější úklid nebo je k dispozici pro zákazníky a personál dezinfekce.

Podle mluvčí Billy Dany Bratánkové lidé už nejsou tak důslední jako na začátku nouzového stavu, kdy si zodpovědně zakrývali nos a ústa a dodržovali povinné rozestupy. Firma se proto rozhodla opětovně zavést povinnost nošení roušek. I zákazníkům podle mluvčí doporučuje, aby zvážili nošení šátku, šály nebo roušky při nákupu. V rámci ochrany zdraví svých zaměstnanců Billa chystá doprovodný preventivní program, dodala Bratánková.

Tesco podle mluvčího Václava Koukolíčka epidemiologickou situaci neustále sleduje a prostřednictvím interního rozhlasu a nálepek v obchodě zákazníky vyzývá k dodržování dvoumetrového bezpečnostního rozestupu. "Na pokladnách máme ochranná plexiskla a roušky jsou povinné zatím jen v místech, kde to nařídila krajská hygienická stanice. K jejich opětovnému zavedení bychom se rozhodli až podle aktuální situace," uvedl Koukolíček. V obchodě jsou podle něj stále stojany s dezinfekcí na ruce a u nebaleného pečiva jednorázové rukavice.

Také Globus se řídí stavem v daném okrese. "Jsme si vědomi toho, že v horkých měsících není nošení roušky nic příjemného. Navíc v regionech, kde taková povinnost není, si každý roušku může sundat mimo náš objekt, a riziko tak není větší ani menší. Nadále celorepublikově čistíme vozíky po každém zákazníkovi a obecně držíme všude zvýšený standard úklidu a hygieny," řekla mluvčí Globusu Lutfia Volfová.

Vedení řetězce Lidl vývoj pandemie sleduje a podle mluvčí Ivety Barabášové je připraven neprodleně reagovat na nařízení odpovědných orgánů ochrany veřejného zdraví. "V souladu s nařízeními příslušných krajských hygienických stanic roušky v současnosti používají zaměstnanci v prodejnách v Prachaticích, Jihlavě a na území Moravskoslezského kraje," doplnila mluvčí. I pokladny prodejen Lidl jsou vybaveny plexiskly, v prodejnách jsou dezinfekční stojany a značení povinných rozestupů.

Ministerstvo zdravotnictví dnes představilo mapu okresů rozdělenou barevně podle rizika nákazy. Aktuálně není v ČR žádný okres s horší epidemickou situací než stupeň 1, který označený zeleně. Jsou to Praha, Praha-západ, Praha-východ, Ostrava-město, Karviná, Frýdek-Místek, Brno-město, Jihlavsko a Prachaticko. Takzvaný semafor bude ministerstvo aktualizovat každý týden. Riziko nákazy je rozlišeno do čtyř barevných stupňů - bílé, zelené, žluté a červené, na základě kterých budou přijímána příslušná opatření proti šíření koronaviru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, trh, koronavirus, rouška, Krajská hygienická stanice, Billa, Česko, Lidl, Globus, Tesco, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Billa pracovníkům nařídila roušky, ostatní sítě to zatím neplánují  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.