Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Muzeum v Železnici na Jičínsku představí dílo malíře Michaila Ščigola

Vlastivědné muzeum v Železnici na Jičínsku představí dílo malíře a architekta Michaila Ščigola převážně z počátku 90. let minulého století. Zahájení proběhlo dnes, výstava potrvá do 27. září. Návštěvníci uvidí přes 30 obrazů, řekl dnes organizátor výstavy Miloš Starý. Ščigol, který má ukrajinské kořeny, žije od roku 1990 v ČR. Výstavou bilancuje nejen svoji 30 let trvající tvorbu v druhé vlasti, ale i svůj život. V srpnu oslaví 75. narozeniny.

"Oslaví je výstavou obrazů z let 1990 až 1991 v Železnici, kde tenkrát zahájil svůj průlom na české výtvarné scéně. Vzdává tím i hold místu, kde mu bylo dáno prožít nejaktivnější léta svého osobního i uměleckého života," uvedl organizátor výstavy Miloš Starý.

Výstava Michaila Ščigola, jehož dílo v sobě nese odkazy El Greka, moderní exprese, Oskara Kokoschky či Marka Chagalla, má název: Ščigol a Železnice, osudové setkání.

"Nevím, jak je osudové pro samotnou Železnici, ale pro mě určitě. Nejzajímavějšími obrazy na výstavě jsou z let 1990 až 1991, kdy jsem ještě nevěděl, že se tady usadím natrvalo. Podepisoval jsem je ještě azbukou. Výstava je doplněna obrazy s motivy Železnice, je to výstava hlavně o tomto městečku," řekl dnes Ščigol.

Za jeho českého působení vznikla komorní díla i celé cykly maleb, postihující závažná témata biblická. "Objevují se motivy antické mytologie, návraty k romantismu, inspiruje se významnými osobnostmi v cyklech A.V.E. Valdštejn, Se Šporkem a Braunem, komorní cyklus je věnován malíři Vladimíru Komárkovi," uvedl Starý.

Ščigol se narodil v Čeljabinsku v dnešním Rusku ukrajinským rodičům židovského původu. Žil na Ukrajině v Kyjevě, kde absolvoval Vysokou školu architektury a později nástavbu urbanistiky na Vysoké školy architektury v Moskvě. V roce 1974 byl přijat do Unie ukrajinských architektů. V Kyjevě působil a maloval až do roku 1990.

Do Železnice přijel, aby byl u léčby nemoci svého syna Daniela. Postupně se také seznámil s významnými českými umělci, včetně Vladimíra Komárka. V roce 1999 mu bylo uděleno české státní občanství, byl přijat do Unie českých výtvarníků a je rovněž členem Association of Art (UNESCO). Je držitelem několika ocenění, například Ceny Andyho Warhola.

Proslul cykly věnovanými Valdštejnovi, Vladimíru Komárkovi, Chorvatsku, Notre Damu, Tančícímu domu, Železnici či Franzi Kafkovi. Odborníci v jeho díle oceňují upřímnost, pravdivost, vlivy staré ruské lidové malby, naivního umění či kubismu i přiznání nejniternějších stavů duše.

Autoři | Foto město Jičín

Štítky výtvarné, Ščigol, Jičínsko, FOTO, výstava, železnice, malíř, okres Jičín, muzeum, Česko, Vladimír Komárek, El Greco, Oskar Kokoschka, Franz Kafka, Andy Warhol, Kyjev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Železnici na Jičínsku představí dílo malíře Michaila Ščigola  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.