Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

PŘEHLED: Do voleb v Královéhradeckém kraji půjde 12 politických stran a uskupení

V krajských volbách v Královéhradeckém kraji chce letos v říjnu kandidovat 12 politických subjektů. Je to pět politických stran, tři politická hnutí a čtyři koalice. Možnost podávat kandidátky skončila včera v 16:00. O tom, kdo nakonec bude k volbám připuštěn, rozhodnou registrační úřady do půlky srpna.

V minulých volbách v hradeckém kraji kandidovalo 17 subjektů, do zastupitelstva se jich dostalo devět, vítězné hnutí ANO skončilo v opozici.

Hnutí ANO povede do voleb podnikatel z Jičínska Jaromír Dědeček (ANO). ČSSD jde do voleb společně se Stranou zelených a nezávislými osobnostmi pod značkou Spolu pro kraj. Lídrem je hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Také ODS spojí síly s jinými subjekty, a to v koalici se Starosty a nezávislými (STAN) a Východočechy. Lídrem kandidátky této koalice je náměstek hejtmana, senátor za Náchodsko a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS).

Koalice pro Královéhradecký kraj jde do voleb v jiném složení než před čtyřmi lety, a to KDU-ČSL, Volba pro město (VPM) a hnutí Nestraníci, jejím lídrem bude bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. V roce 2016 byl součástí Koalice pro Královéhradecký kraj místo Nestraníků Hradecký demokratický klub (HDK).

Hradecký demokratický klub (HDK) bude nově součástí uskupení Spojenci pro Královéhradecký kraj spolu s TOP 09 a Liberálně ekologickou stranou (LES). Kandidátku povede náměstek hejtmana pro zdravotnictví za TOP 09 a krajský šéf strany Aleš Cabicar.

V kraji nyní vládne pětičlenná koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09.

Lídrem České pirátské strany bude obchodní analytik Pavel Bulíček (Piráti), lídrem kandidátky KSČM poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM). Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) do voleb povede poslanec Zdeněk Podal.

Do krajských voleb jde i hnutí Trikolóra, Demokratická strana zelených - za práva zvířat, strana Rozumní - Petr Hannig - za spravedlnost a životní jistoty a strana Volte Pravý Blok www.cibulka.net.

SPO a Změna pro Královéhradecký kraj se nadcházejících krajských voleb nezúčastní.


Krajské volby v Královéhradeckém kraji v roce 2016 vyhrálo ANO se 13 mandáty. Druhá skončila ČSSD se šesti zastupiteli. Po pěti mandátech mají ODS a Koalice pro Královéhradecký kraj ve složení KDU-ČSL, HDK a VPM. Po čtyřech zastupitelích získala KSČM, TOP 09 a koalice Starostové a Východočeši. Shodně dvě křesla mají koalice SPD a SPO a koalice pirátů, Strany zelených a Změny pro Královéhradecký kraj.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, kraje, Královéhradecký, kraj, strana, politická, subjekt, 2020, přehled, uskupení, termín, Královéhradecký kraj, koalice, krajské volby, ANO 2011, ČSSD, ODS, TOP 09, Hradecký demokratický klub, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Do voleb v Královéhradeckém kraji půjde 12 politických stran a uskupení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.