Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Povodí Labe vyčistilo rameno Orlice pro kriticky ohrožený rdest

Státní podnik Povodí Labe vyčistil za 6,5 milionů korun slepé rameno Orlice v Hradci Králové, aby podpořil růst kriticky ohroženého rdestu dlouholistého a vzácného rdestu alpského. Projekt přispěje i k zadržování vody v krajině. Ve slepém rameni řeky v hradecké čtvrti Malšova Lhota je poslední původní lokalita výskytu vodní rostliny rdestu dlouholistého v ČR.

"Po odtěžení bahna se z tohoto místa, které bylo v zásadě téměř celé zabahněné, stalo opět slepé rameno. Má to několik efektů, přírodní, z hlediska záchrany některých druhů, a efekt vodohospodářský z hlediska zadržení vody," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Podle něj jde o příklad, jak lze zkombinovat ochranu přírody se zadržením vody v krajině přírodním způsobem. "Chtěli bychom Českou republiku doslova pokrýt nějakými takovými menšími projekty z hlediska zadržení vody v krajině," řekl Brabec s odkazem na vysychání krajiny v posledních letech.

Premiér Andrej Babiš (ANO) při návštěvě lokality podobné projekty podpořil. "Programy, které realizuje ministerstvo životního prostředí a ministerstvo zemědělství, jsou velice důležité, je to dobrá zkušenost, že to vidím v praxi," řekl Babiš.

Slepé rameno Orlice měří téměř půl kilometru. Na dolním konci je napojeno na Orlici otevřeným korytem, jeho horní napojení v minulosti zaniklo. Lokalita je součástí Evropsky významné lokality Orlice a Labe.

Práce na revitalizaci ramene Orlice začaly v roce 2018, přípravné práce o rok dříve. Kompletní obnova slepého ramene skončila loni, řekli zástupci AOPK. Náklady na revitalizaci ramene šly z dotace z evropského operačního programu životní prostředí.

Z břehů ramene Orlice kromě tisíců metrů krychlových sedimentů zmizelo několik desítek stromů a keřů, které bránily oslunění hladiny, důležitému pro vývoj rdestu. Vykácením dřevin se podle vodohospodářů snížil opad listí do ramene řeky. Listí a další organický materiál ze stromů totiž zvyšoval takzvanou úživnost prostředí řeky, která není pro rozvoj rdestu žádoucí.

V přípravné fázi před začátkem prací byly populace rdestů z míst čerpání bahna přeneseny do náhradní lokality, po dokončení revitalizace se rostliny vrátily do původní lokality.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, Babiš, voda, Hradec Králové, rdest, Orlice, Labe, projekt, Česko, Povodí Labe (státní podnik), Malšova Lhota, Richard Brabec, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodí Labe vyčistilo rameno Orlice pro kriticky ohrožený rdest  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.