Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Trutnov investuje do svých náměstí, ve městě jich je celkem 14

Město vynaložilo za poslední desetiletí desítky milionů korun do oprav svých náměstí. Kompletně zrekonstruované je už Krakonošovo a Jiráskovo náměstí. V současné době je ve fázi příprav projektové dokumentace regenerace náměstí Lípového a studie je nachystána na náměstí Hraničářů.

Radnice v Trutnově investuje nemalé peníze do oprav menších i větších prostranství a městského mobiliáře. Příkladem jsou náměstí, kterých je v Trutnově celkem 14. „Náměstí jsou specifická místa, kde se lidé setkávají, kde nakupují, pracují, ale i tráví volný čas a odpočívají. Chceme, aby tato místa byla nejen na pohled hezká a čistá, ale také funkční,“ vysvětluje Ivan Adamec, starosta města Trutnova.

Město tedy opravuje nejen jednotlivé objekty, ale revitalizuje i celé prostory.

Krakonošovo náměstí

Na Krakonošovo náměstí byla v roce 2009 navrácena socha Josefa II. za necelé 2 miliony korun. V letech 2013-2014 prošlo rozsáhlou rekonstrukcí, jejímž cílem bylo dát náměstí vzhled co nejvíce podobný tomu za 1. republiky.

Ploše náměstí se vrátil obdélníkový tvar bez kulatých rohů, osadily se repliky historického osvětlení a zasadily lípy, které jsou vybavené zalévacím systémem. „Doplnili jsme také drobný mobiliář v dobovém designu, a to lavičky a koše, aby vzhled celého prostoru byl jednotný,“ říká trutnovský starosta. Vše stálo téměř 10 milionů korun.

V roce 2015 se celkové opravy dočkala i historická Krakonošova kašna za 3,3 miliony korun. „Povedlo se nám, i díky iniciativě skupiny trutnovských občanů, na kašnu také navrátit chybějící sochy čtyř permoníků, které dle dobových fotografií vytvořila trutnovská sochařka Paulina Skavová,“ dodává Ivan Adamec.

Jiráskovo náměstí  

Kompletní rekonstrukcí prošlo v roce 2015 Jiráskovo náměstí na České čtvrti. Zřízeny byly dvě hlavní klidové zóny. Vznikl tu vodní prvek pro oživení celého prostoru hlavně v letních měsících a vystavěly se betonové boxy a dřevěnými lavicemi. Přibyly keře i stromy. Novinkami na Jiráskově náměstí a vlastně i v celém Trutnově byly podzemní kontejnery na tříděný odpad a knihobudka.

 Město investovalo do regenerace náměstí přibližně 10 milionů korun. „Přestože jsme se během rekonstrukce i po ní setkali s mnoha kritickými ohlasy na moderní podobu Jiráskova náměstí, máme z něho velkou radost. Denně vidím, jak je náměstí plné lidí a jak doslova ožilo. Tudíž svou funkci plní perfektně,“ říká trutnovský starosta.

Svatojanské náměstí

V těchto dnech je možné sledovat stavební práce na pěší zóně na Horské ulici. Její součástí je také Svatojanské náměstí. Do konce letošního roku by i tato část centra města měla získat moderní vzhled. Bude tu nová dlažba, veřejné osvětlení, koše a lavičky. Novinkou na Svatojanském náměstí bude navrácení vodního prvku, původního náhonu, u sochy Jana Nepomuckého. Rekonstrukce celé pěší zóny má skončit příští rok. Trutnovskou radnici bude stát 44 milionů korun včetně DPH.

Lípové náměstí

V nadcházejících letech získá novou podobu také Lípové náměstí v Poříčí. Už se zpracovává projektová dokumentace pro územní rozhodnutí a stavební povolení. Následně bude navazovat dokumentace pro provedení stavby.

V prostoru náměstí a okolí kostela Sv. Petra a Pavla se zregeneruje zeleň, opraví se povrchy silnic a chodníků a dojde k úpravě organizace dopravy. Vybuduje se tu také autobusová zastávka a vznikne nový prostor kde se budou moci pořádat trhy. V neposlední řadě přibude i dětské hřiště. Odhadované náklady jsou ve výši 20 milionů korun bez DPH.  

Náměstí Hraničářů

Město má v plánu upravit i náměstí Hraničářů na České čtvrti. Studie reflektuje úpravu celkového řešení dopravy v lokalitě České čtvrti provedené v roce 2019. Obnoví se zeleň, pěší cesty, mobiliáře, veřejné osvětlení a dojde k  vybudování podzemních kontejnerů na tříděný odpad.

V tuto dobu se odstraňují stromy, které byly v havarijním zdravotním stavu. „Zároveň bychom zde chtěli vybudovat památník Hraničářů. Ovšem momentálně nedokážeme říct, kdy se do regenerace náměstí pustíme. Vše závisí na finančních prostředcích. Jakmile budou k dispozici, můžeme začít. Jsme připraveni,“ uzavírá Ivan Adamec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Trutnov

Štítky Trutnov, náměstí, regenerace, rekonstrukce, investice, oprava, Ivan Adamec, Jiráskovo náměstí (Ostrava), socha, Jan Nepomucký, Paulina Skavová, Svatojánské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnov investuje do svých náměstí, ve městě jich je celkem 14  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.