Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Oprava pevnosti Dobrošov pokračuje podle plánu. Zatím vyšla na 38 milionů korun

Rekonstrukce předválečné pevnosti Dobrošov na Náchodsku je hotová z více než poloviny. Stavební část projektu zatím vyšla na 38 milionů korun včetně DPH z plánovaných 74,2 milionu korun se započtením daně.

Národní kulturní památka patří Královéhradeckému kraji. Podle zástupců hejtmanství by opravy měly skončit v červnu 2021, přičemž předpokládaný termín dokončení celého projektu je podzim 2021.

Rekonstrukce začala loni v létě, přes zimu byla kvůli ochraně netopýrů z větší části zastavena. Celková investice do pevnosti Dobrošov by včetně stavebních prací, pořízení expozice, nábytku a dalšího vnitřního vybavení měla být 95 milionů korun včetně DPH. Dotace z evropského programu IROP bude 65,5 milionu korun.

Opravu zajišťuje sdružení firem Solid Care a Gemec-Union. Například je již hotová hrubá stavba nadzemního bezbariérového návštěvnického centra, kde bude sociální, technické a technologické zázemí pevnosti. Opravené jsou i podzemní prostory pevnostních objektů Zelený, Můstek, Jeřáb a přidruženého objektu Polsko. "V návštěvnickém centru jsou už také podlahy, bude se pokračovat například nátěry, obklady, dlažbou nebo kompletací elektriky," řekl Jaroslav Jeništa z firmy, která zajišťuje stavební dozor..

V pevnostním objektu Zelený nyní pokračuje instalace technologií pro výtah. "Měl by sloužit hlavně pro imobilní návštěvníky. Nová výtahová šachta vznikla ve stávající šachtě pro dopravu munice v objektu Zelený. Začali jsme ji betonovat v polovině června a trvalo to asi měsíc," řekl Jeništa.

Královéhradecký kraj pevnost Dobrošov získal bezplatně od armády v roce 2015, prohlídky pro návštěvníky v ní zajišťuje náchodské muzeum. Před rekonstrukcí pevnost ročně navštívilo kolem 30 tisíc lidí.

Dobrošovská pevnost se začala stavět v září 1937, aby společně s dalším pohraničním opevněním chránila republiku proti nacistickému Německu. Do uzavření mnichovské dohody o odstoupení pohraničních území Československa Německu v září 1938 ale pevnost nebyla dokončena. Dělníci stihli dokončit jen tři ze sedmi plánovaných objektů.

Autoři | Foto Muzeum Náchod

Štítky stavby, památky, správa, Dobrošov, pevnost, okres Náchod, Královéhradecký kraj, Jaroslav Jeništa, Nacistické Německo, Polsko, Německo, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kim Urban

38 milionů korun nebyla tenkrát za to nová?

Čtvrtek, 23. července 2020, 07:13Odpovědět

Oprava pevnosti Dobrošov pokračuje podle plánu. Zatím vyšla na 38 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.