Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Snímek komety Neowise nad Orlickými horami vybrala NASA jako snímek dne. Kometa začne brzo slábnout

Americká NASA (Americký Národní úřad pro letectví a vesmír) vybrala fotografii Petra Horálka jako fotografii dne. Na ní je zachycená kometa Neowise nad Suchým vrchem nedaleko Králík na Orlickoústecku. V Česku lze kometu pozorovat pouhým okem, nezapadá totiž za horizont. Velice brzo začne slábnout.

Snímkem dne NASA zvolila fotografii Petra Horálka už před týdnem, dodnes však lze kometu pozorovat pouhým okem. Nejblíže bude povrchu země ve čtvrtek 23. července, kdy proletí ve vzdálenosti podobné vzdálenosti Země od Slunce. Nejlepší podmínky pro její sledování tak budou právě ze středy na čtvrtek v noci.

Pouhým okem půjde kometu pozorovat zhruba do 27. července, pak jí začne rušit svit Měsíce. Samotná viditelnost však záleží především na počasí. Postupem času bude sestupovat i níže k obzoru, na některých místech tak mohou překážet stromy a kopce.

Na obloze jí aktuálně můžeme vidět jako „vějířovitou“ šmouhu směřující vždy k obzoru. Podle odborníků je natolik výrazná, že jde vyfotit i pouhým telefonem. I proto se její fotografie na internetu začali objevovat ve velkém.

České fotografie, světový úspěch

Už dva snímky tuzemských fotografů vybrala NASA jako „Astronomický snímek dne“ anglicky Astronomy Picture of the Day, zkráceně APOD. Jde o velice prestižní ocenění, fotografie doplňují průvodní texty překládané do 23 jazyků včetně češtiny. Do této doslova hvězdné společnosti se dostal Petr Horálek, který zachytil kometu nad Orlickoústeckem, dalším koho zahraniční astronomové vybrali, byl brněnský fotograf a matematik Miroslav Druckmüller. Právě tito dva fotografové se ve výběru objevují nejčastěji. Kdo další uspěl je možná najít na webu České astronomické společnosti. Motto APODu zní „Objevujte vesmír“ a snímky dne vyhlašují už od roku 1995.

Kometu je možné pozorovat pouhým okem, nejlepší den pro pozorování i focení bude dozajista příští čtvrtek 23. července, kdy bude nejblíže Zemi. Vidět by měla být ještě začátkem srna, pak začne postupně slábnout až úplně zmizí z dohledu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Horálek

Štítky Neowise, NASA, kometa, Orlické, hory, foto, Petr, Horálek, pozorování, obloha, příroda, USA, Petr Horálek, Orlické hory, Česko, okres Ústí nad Orlicí, Suchý vrch, Země, fotograf, Slunce, Měsíc, Česká astronomická společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snímek komety Neowise nad Orlickými horami vybrala NASA jako snímek dne. Kometa začne brzo slábnout  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.