Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Do Česka se vrátí jesle. Nahradit by měly dětské skupiny

V České republice by se měly znovu rozšířit jesle. Nahradily by dětské skupiny, které by měly v současné podobě přestat existovat do konce srpna roku 2024. Schválila to vláda. Jesle by měly být pro děti od půl roku do tří let. Návrhu novely, která má namísto dětských skupin zavést jesle, dala vláda zelenou.

Těm rodičům, kteří pracují, studují, podnikají, případně si hledají zaměstnání, by na místo pro potomka přispíval stát. Jakou částkou ale zatím není jasné. Částku by měla pro každý rok stanovit vláda v nařízení. Zákon by měl platit od poloviny příštího roku.

Pravidla pro jesle ale budou přísnější než pro dětské skupiny. Musely by mít například šatnu, oddělené prostory na spaní, místnost na prádlo a další. Stanovit se mají standardy kvality a jejich dodržování se bude bodovat. Hodnotit se má plán výchovy nebo personální zajištění. Pracovníci by se museli dál vzdělávat.

Dětské skupiny se mohou přeměnit do konce srpna 2024, jinak přestanou fungovat. V provozu je v současné době více jak tisíc skupin s přibližně 15.000 místy.  

Jesle by podle ministryně práce Maláčové měly zřizovat radnice a vznikat by měly v mateřských školách. „Velmi dobře si uvědomuji, že dětské skupiny jsou zajímavé pro školy, nemocnice, zařízení sociálních služeb. Ty si možná myslí, že přijdou o flexibilitu. Vyjdeme jim vstříc a pomůžeme jim, aby se současné dětské skupiny transformovaly do jeslí, nebo aby si mohly zřídit mateřskou školu," řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

V celé Evropské unii patří Česko ke státům s nejnižší dostupností péče o malé děti. Chybějící místa ve školkách měly zajistit dětské skupiny, které se hradí hlavně z unijních peněz. Jejich čerpání skončí v polovině roku 2022.

Dítě by mohlo být podle ministryně v jeslích zůstat po třetích narozeninách do konce srpna. Pak by mohlo od září chodit do školky.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky jesle, dětská skupina, ČR, mateřské školy, vláda, Evropská unie, místo, Česko, Jana Maláčová, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana Kaplova

NEJDŘÍV VŠ ZRUŠÍME A PAK ZASE ZAVEDEME ,KOCOURKOV NA n-tou

Pátek, 24. července 2020, 13:22Odpovědět

Do Česka se vrátí jesle. Nahradit by měly dětské skupiny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.