Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nad Olešnicí v Orlických horách na Rychnovsku otevřela nová rozhledna

Na Feistově kopci nad Olešnicí v Orlických horách se dnes otevřela nová rozhledna za více než 5,37 milionu korun. Vstup na rozhlednu je zdarma. U rozhledny je také dřevěná socha Krále Permoníků, který je patronem obce.

"Ve čtvrtek 16. července proběhla kolaudace rozhledny, takže od pondělí 20. července je volně přístupná pro návštěvníky. Vstup na rozhlednu je zdarma, turniket, kterým návštěvníci musí projít, je pouze sčítací," sdělila starostka obce Eva Stojková.

Rozhledna vysoká 26 metrů má ocelovou konstrukci s dřevěnými prvky, je v nadmořské výšce přes 700 metrů, má sedm pater, otevřenou vyhlídkovou plošinu a turisté se na ni dostanou schodištěm ve tvaru šroubovice uvnitř konstrukce. Základy rozhledny vznikly loni, stavbaři dovezenou konstrukci sestavili na místě letos na jaře. Většinu nákladů pokryje evropská dotace.

Rozhledna nad Olešnicí je součástí projektu na obnovu hřebenové trasy v česko-polském pohraničí s finanční podporou EU v úseku mezi Krkonošemi a Jeseníky. Nositelem projektu Česko-polská Hřebenovka - východní část je Euroregion Glacensis sdružující města a obce na české a polské straně. V plánu je 11 rozhleden, z toho čtyři v Královéhradeckém kraji. Na české straně hranice zbývá dokončit rozhlednu nad Novým Hrádkem na Náchodsku, vzniká z tubusu bývalé větrné elektrárny.

Do projektu spadají i další investice, jako v prosinci otevřená lávka přes Orlici v Neratově a dvě infocentra v Neratově a na Novém Hrádku. Cílem projektu je oživit pohraniční oblast bývalých Sudet.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, turistika, rozhledna, Orlické hory, výhled, stavba, Olešnice, Olešnice v Orlických horách, okres Rychnov nad Kněžnou, projekt, Evropská unie, Nový Hrádek, Neratov, Krkonoše, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad Olešnicí v Orlických horách na Rychnovsku otevřela nová rozhledna  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.