Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Škoda v Kvasinách nežádá testy na covid-19 od polských pendlerů

Závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách na Rychnovsku nevyžaduje negativní test na nemoc covid-19 od pendlerů dojíždějících z Polska. Výjimkou jsou jen pracovníci z polského regionu Slezské vojvodství. V závodě se dosud nákaza neobjevila. Závod Kvasiny má asi 9000 pracovníků. Z toho je 2500 Poláků, kteří většinou denně dojíždějí. Závod je největším zaměstnavatelem v Královéhradeckém kraji.

Aktuálně je ve všech třech závodech Škody Auto v Česku - v Mladé Boleslavi, Kvasinách a ve Vrchlabí - pouze jeden potvrzený případ nákazy koronavirem, a to v závodě Mladá Boleslav. Podle mluvčí závodu Martiny Gillichové tento případ nepředstavuje pro chod firmy riziko. Automobilka zaměstnává v Česku zhruba 34.000 lidí.

U pracovníků ze Slezského vojvodství, sousedícího s Moravskoslezským krajem, závod Kvasiny podle svých interních směrnic test vyžaduje například v situaci, když se pracovníci vracejí z návštěvy u rodin. Pracovníků ze Slezského vojvodství, které bylo epidemií nadprůměrně zasaženo, je však v Kvasinách jen málo. Hlavní část Poláků, kteří pracují v Kvasinách, je z Dolnoslezského vojvodství.

Škoda Auto podle mluvčí umožňuje zaměstnancům, aby si dobrovolně nechali zdarma udělat takzvaný rapid test na zjištění protilátek na koronavirus. "Tímto testováním činí Škoda Auto další krok směrem ke snižování rizika nákazy koronavirem na pracovišti," řekla.

Aby kvasinský závod mohl po odstávce do obnovené výroby od 1. června zapojit polské pracovníky, musel jim podle tehdejších nařízení udělat ve druhé polovině května test na covid-19. Testování trvalo deset dní a prováděno bylo na nádvoří bývalých kasáren v Rychnově nad Kněžnou. Testy byly u všech 2002 polských pendlerů negativní.

Autoři | Foto skoda-storyboard.com

Štítky ČR, Polsko, automoto, koronavirus, Škoda Auto, Kvasiny, COVID-19, ŠKODA AUTO a.s., infekční onemocnění, Slezské vojvodství, Královéhradecký kraj, okres Rychnov nad Kněžnou, Česko, Mladá Boleslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škoda v Kvasinách nežádá testy na covid-19 od polských pendlerů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.