Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Město Trutnov se chce soudit. Někdo chemikálií ničí jasan v Horním Starém Městě

Rada města se rozhodla, že podá trestní oznámení na neznámého pachatele. Ten podle radnice už delší dobu chemikáliemi ničí vzrostlý jasan v Horním Starém Městě. Podle odhadů tím způsobil škodu, která se vyšplhala na 220 tisíc korun.

Konkrétně jde o vzrostlý jasan ztepilý v Mladobucké ulici. „V roce 2018 jsme na tento 12 metrů vysoký strom pořídili znalecký posudek, který zhodnotil jeho stav jako nadprůměrně dobrý s vysokou biologickou i společenskou funkčností,“ říká Ivan Adamec (ODS), starosta města Trutnova. Jeho hodnota se tenkrát pohybovala na částce kolem 260 tisíc korun.

Na to, že strom někdo dlouhodobě ničí se přišlo náhodou ve chvíli, kdy radnici kontaktovala majitelka pozemku s tím, že ho chce pokácet. Proto si nechalo město vypracovat nový znalecký posudek.

„Bohužel jsme zjistili, že stav jasanu se za poslední dva roky radikálně změnil. Ze dvou třetin odumřela koruna, má nažloutlé až bělostné listy a jeho vitální funkce jsou těžce narušeny. Znalec potvrdil, že jej někdo záměrně chemicky ničí arboricidem či herbicidem a stav stromu je nezvratný,“ říká starosta. Podle vedení města klesla jeho hodnota o rovných 220 tisíc korun. Z hlediska životního prostředí je tato škoda nevyčíslitelná.

Město tak podává trestní oznámení na neznámého pachatele. Pokud se policii podaří pachatele dopátrat, čeká ho trestní stíhání za poškozování cizí věci s možným trestem odnětí svobody až na jeden rok.

„O zeleň v Trutnově pečujeme jako řádný hospodář a rozhodně si nenecháme líbit, když se někdo uchýlí k tak zavrženíhodnému chování. Podaří-li se pachatele dopadnout, doufáme, že trest bude dostatečnou výstrahou pro podobně smýšlející osoby,“ dodává Adamec.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Trutnov

Štítky strom, oznámení, trest, policie, město Trutnov, Staré Město, jasan, příroda, chemikálie, škoda, Trutnov, Horní Staré Město, radnice, Ivan Adamec, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Trutnov se chce soudit. Někdo chemikálií ničí jasan v Horním Starém Městě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.