Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Muž na Jičínsku našel granát. Zasahovala pyrotechnická jednotka, ta jich nakonec odvezla přes deset kusů

V úterý 7. července volal na linku 158 sedmačtyřicetiletý muž z Jičínska, že našel na okraji lesa v obci Sekeřice starý granát. Na místo tak okamžitě vyjela policejní hlídka i pyrotechnici. Nakonec se na místě našlo několik starých granátů.

„Pyrotechnik na místě našel a následně zajistil a odvezl celkem třináct kusů granátů RG 42 a malorážní střelivo,“ vysvětluje mluvčí policie Aleš Brendl. Šlo o zhruba deset let starou munici. Policie tak uzavřela prostor a o velikosti několika desítek metrů čtverečních, granáty naložila a odvezla k bezpečnému zlikvidování.

„Pyrotechnici ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musejí zachovávat veškerá pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi,“ popisuje mluvčí.

Co dělat, když narazím na nevybuchlou munici?

V první řadě je třeba si uvědomit, že je předmět nebezpečný. I při sebemenším otřesu nebo manipulaci může explodovat a napáchat obrovské škody. Nikdy bychom tak neměli na nález sahat nebo ho přenášet. „Ideální je odejít od místa nálezu a zavolat na policii. Operátorka Vám další kroky popíše,“ dodává Brendl.

Pokud se v okolí nacházejí i jiné osoby, je třeba jim říct, že jste našel nebezpečný předmět, ať do daného místa nechodí.

„Vyčkejte příjezdu policie a dalších odborníků - psovoda se služebním psem vycvičeným na vyhledávání výbušnin, pyrotechnika a dalších policistů,“ dodává. Ve chvíli, kdy je už policie na místě, je třeba respektovat jejich pokyny a v žádném případě nevstupovat do vyhraničeného prostoru.

Na místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě. V ostatních případech je nález odvezen na bezpečné místo, kde je odborně zneškodněn.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Jičínsko, pyrotechnik, policie, granát, nález, les, prevence, video, munice, okres Jičín, Sekeřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž na Jičínsku našel granát. Zasahovala pyrotechnická jednotka, ta jich nakonec odvezla přes deset kusů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.