Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

88 procent internetových obchodů na východě Čech klamalo své zákazníky. Došlápla si na ně inspekce

Česká obchodní inspekce se v posledních dnech zaměřila na kontrolu internetových obchodů. Po celé České republice provedla 164 kontrol, u 142 případů pak zjistila pochybení ze strany prodávajícího. Konkrétně na východě Čech nějakým způsobem klamalo své zákazníky 88 procent obchodů.

„Výsledky kontrolní akce potvrdily, že v oblasti internetového prodeje dochází neustále k vysokému počtu porušování práv spotřebitele. Stav za stejné období minulého roku se v podstatě nezměnil. Nedostatky dále přetrvávají zejména u poskytování kompletních informací o výrobcích a službách. Prodávající se často uchylují i k nekalým obchodním praktikám,“ říká ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Na východě Čech (Královéhradecký i Pardubický kraj) provedla Česká obchodní inspekce 34 kontrol. V 22 případech odhalila porušení zákona. 88% obchodů tak v regionu klamalo své zákazníky. To zda úmyslně nebo ne zjistí ČOI až z vyšetřování.

Česká obchodní inspekce však upozorňuje, že je konečné číslo zavádějící. Záměrně si ke kontrole vybírá internetové obchody, u kterých předpokládá, že objeví problém. Ve většině případů se navíc jedná o nedostatky v povinně zveřejňovaných informacích. V některých případech tak chyběla informace o případném mimosoudním vyrovnání. Nedostatky jsou velice často i v reklamačních řádech.

V celé České republice ČOI zkontrolovala od začátku roku 164 internetových obchodů. Nejčastnějším prohřeškem jsou nedostatky v reklamačním řádu, chybu v nich mělo 69 ochodů. Druhým nejčastějším prohřeškem bylo uvádění nepravdivých informací o nabízeném výrobku. Těch bylo celkem 65.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky ČOI, kontrola, online, obchod, internet, nakupování, reklamace, pochybení, klamání, výrobek, informace, Královéhradecký, Pardubický, kraj, Česko, internetový obchod, Česká obchodní inspekce, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

88 procent internetových obchodů na východě Čech klamalo své zákazníky. Došlápla si na ně inspekce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.