Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Královéhradecký kraj chce spolupracovat s hledači. Dostanou speciální školení na detektory kovů a historii

Královéhradecký kraj a jeho muzea chtějí navázat dlouhodobou spolupráci s hledači, kteří historické předměty hledají s pomocí detektorů kovů. Muzea budou pro takzvané detektoráře pořádat školení a nabídnou jim za spolupráci různé odměny. Odhadl, že v kraji může být několik tisíc detektorářů, kteří se hledáním a uchováváním předmětů mnohdy pohybují na hraně zákona nebo za ní. V celé České republice může být takových hledačů nejméně 30 tisíc.

"Lepší než represe je nabídnout komunitě detektorářů pomocnou ruku a možnost legálně spolupracovat. Chceme oslovit lidi, kteří vnímají nález jako společné dědictví, které patří do paměťových institucí, a ne na burzu," řekl ředitel krajského Muzea východních Čech v Hradci Králové Petr Grulich. Registrovaní hledači budou dostávat školení o zákonu o památkové péči, o způsobech evidence a konzervování nálezů. Budou vědět, jak se při objevení archeologického nálezu zachovat, jak se vyvarovat škod při pokusech o neodborné vyzvednutí.

Dnes archeologové v kraji spolupracují s několika desítkami hledačů. "Za úspěch budeme považovat, když do budoucna budeme spolupracovat se stovkami hledačů. Termín si nedáváme. Oslovit je chceme prostřednictvím médií či sociálních sítí," řekl vedoucí archeologického oddělení Muzea východních Čech Miroslav Novák. Poznamenal, že ilegální hledač cíleným vyhledáváním porušuje památkový zákon. Nezákonné je i zatajení nálezu, který hledač mnohdy považuje za volnou kořist pro obohacení soukromých sbírek.

Ročně se podle Nováka do muzeí v kraji dostane od hledačů několik tisíc nalezených předmětů. Další tisíce nálezů však zmizí neznámo kde. Do hradeckého muzea začali lidé ve větší míře nosit nálezy objevené za pomocí detektorů kovů asi před deseti lety, kdy zařízení na vyhledávaní kovů začala být dostupnější.

Do spolupráce s hledači budou zapojena muzea zřizovaná Královéhradeckým krajem a Muzeum Podkrkonoší v Trutnově. Za pravidelnou spolupráci muzea hledačům nabídnou bezplatný vstup do muzeí, slevy na muzejní publikace a další benefity. Archeologové nepředpokládají, že by hledači za své objevy dostávali od kraje finanční nálezné. To je totiž spojené jen s náhodným objevem. "Není to o odměňování, ale o legální spolupráci," řekl Grulich.

Součástí informační kampaně byla i přednáška pro veřejnost na téma jak se zachovat při nálezu válečného hrobu, která proběhla včera v Muzeu války 1866 na Chlumu. První školení pro hledače by mělo být letos v září.

Autoři | Foto Muzeum Blanenska

Štítky ČR, archeologie, muzea, správa, Královéhradecký, muzeum, Královéhradecký kraj, kovy, Muzeum východních Čech, Česko, Petr Grulich, Mirek Novák, historie, Muzeum války 1866

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj chce spolupracovat s hledači. Dostanou speciální školení na detektory kovů a historii  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.