Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Hradci Králové dnes odstartoval RE-USE projekt. Ten má za úkol zmenšit množství odpadu

Právě dnes 1. června začal v Hradci Králové fungovat nový projekt s názvem RE-USE. Jeho hlavním úkolem je opětovně využít co nejvíce výrobků a tím snížit množství vyprodukovaného odpadu. Ve sběrném dvoře Bratří Štefanů vzniklo místo, kam mohou lidé darovat věci k opětovnému užití. Ty pak může za malou částku koupit někdo jiný.

„Vytvořili jsme dva takzvané RE-USE pointy ve sběrných dvorech. Od dnešního dne je v provozu ten v SD Bratří Štefanů, během léta se chystáme zprovoznit ještě druhý Na Brně. Lidé sem mohou věnovat předměty pro opětovné užití, například drobný nábytek, zařízení a vybavení domácnosti, hračky nebo třeba sportovní vybavení,“ vysvětluje náměstek primátora Marin Hanousek (Změna pro Hradec a Zelení).

Na vybudování obou sběrných míst město využilo peníze z vyhrané soutěže o nejlepší elektroodpad. Celkem se jedná o sto tisíc korun. Hradecké služby zajistily vhodný personál k obsluze RE-USE POINTu, provozní řád a instalaci uzamykatelných domků.

„Za vybrané peníze chystají Městské lesy výsadbu nových stromů na městských pozemcích. Druhé sběrné místo vznikne v průběhu léta ve sběrném dvoře Na Brně,“ řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová.

V Evropě jsem na tom velice dobře

Běžná čtyřčlenná rodina v České republice za jeden rok vyprodukuje zhruba 1.380 kilogramů odpadu. To je zhruba o půl tuny méně než některé ostatní země v Evropské unii.  Na skládkách z tohoto množství aktuálně končí zhruba polovina. Zhruba čtvrtinu pak samovolně z recyklujeme. Zbytek je většinou otázka kompostů.

Evropská unie chce, aby se podíl recyklovaného odpadu do roku 2035 zvýšil. V Evropském průměru se na skládky dostane jen 38 procent odpadu, do patnácti let by to mělo být 65 procent.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky odpad, třídění, skládky, recyklace, RE-USE, Hradec Králové, sběrný, dvůr, Svobodné Dvory, prodej, projekt, Evropská unie, ČR, sběrný dvůr, Brno, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové dnes odstartoval RE-USE projekt. Ten má za úkol zmenšit množství odpadu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.