Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Deštivé počasí zvedá hladiny řek a potoků, na Rychnovsku voda opět zaplavuje sklepy

, aktualizováno 29. června 2020, 10:55

Intenzivní noční déšť zvedl hladiny potoků a hasiči museli opět vyrazit do akce na Rychnovsko. V Lupenici se vylil Štědrý potok z koryta a hasiči musí odčerpávat vodu z garáží a sklepů. Mezi obcí Tutleky a Kostelec nad Orlicí je pod vodou silnice. Místo je neprůjezdné.

Po noční bouřce a deštích vyrazili hned ráno hasiči pomoci odčerpávat vodu do Černíkovic na Rychnovsku a do areálu u Stříbrného rybníka, kde se utvořily vodní laguny. „V Tutlekách na Rychnovsku došlo k částečnému zaplavení komunikace,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová. Silnice je uzavřena a řidiči musí po objízdné trase.

Aktuálně evidují hasiči prozatím 10 technických pomocí v souvislosti s tímto počasím. Jedná se o pomoc s čerpáním vody na Rychnovsku. „Hasiči odčerpávají vodu hlavně ze sklepů, či suterénů domů,“ doplňuje Götzová.

Zásahy probíhají v obcích Slatina nad Zdobnicí, Lupenice, Vamberk. Řeka Kněžná aktuálně dosahuje druhého stupně povodňové aktivity. Divoká Orlice v Orlickém Záhoří je už na prvním stupni povodňové aktivity, postupně se zvedá i hladina Divoké Orlice v Kostelci nad Orlicí a Orlice v Týništi nad Orlicí.

V Tutlekách vzbudila siréna obyvatele ve tři ráno

„Kolem třetí hodiny nás probudila siréna, takže honem ustrojit, gumáky a sledovali jsme, jak ta hladina stoupá,“ říká jeden z obyvatel Tutlek. (Redakce zná jeho jméno, ale nechtěl být jmenován.) Hladina potoka který má v korytu běžně 10 centimetrů, najednou dosahovala tří metrů a je tak současně s okolním terénem. „Okolo půl páté, se situace stabilizovala a od té doby se nezměnila,“ doplňuje.

„Pytle jsou u hasičárny a já mám pytle spolu s deskami u vjezdu domu. Bylo potřeba zalepit dveře lepící páskou, zajistit pytle proti posunutí, nachystat čerpadla a nedá se nic, než čekat.“  zakončuje jeden z místních.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje, redakce

Štítky povodňový stupeň, voda, potok, Rychnovsko, Tutleky, Lupenice, silnice uzavírka, hasiči, čerpání, okres Rychnov nad Kněžnou, sklep, Kostelec nad Orlicí, Divoká Orlice, Černíkovice, Slatina nad Zdobnicí, Vamberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deštivé počasí zvedá hladiny řek a potoků, na Rychnovsku voda opět zaplavuje sklepy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.