Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Proces s doktorkou Miladou Horákovou se dotkl Královéhradeckého kraje okrajově. I tak tu nesou název s jejím jménem ulice i škola

Na paměť doktorky Milady Horákové, je v Hradci Králové pojmenována Základní škola Milady Horákové a také ulice. Stejně tak nese její jméno i ulice ve Dvoře Králové nad Labem. Jak moc se zapsala tato justiční vražda do vnímání a života lidí v Královéhradeckém kraji a zda se objevili jedinci, kteří nesouhlasili nahlas a veřejně s její popravou jsme se ptali historika a proděkana Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Tomáše Hradeckého.

Proces se skupinou doktorky Milady Horákové se podle Hradeckého oblasti východních Čech dotýkal spíše okrajově. Šlo o jeden z vykonstruovaných procesů národního významu. Jeho celostátní medializace byla ale velmi silná a pod propagandistickou kontrolou tehdejší KSČ překračovala hranice regionů a pochopitelně rezonovala také na Královéhradecku.

„Ústřední výbor KSČ předal všem regionálním organizacím strany přesné instrukce, jak o procesu informovat veřejnost, jak zajistit podporu obyvatel pro odsouzení skupiny dr. Horákové a spol., jak vyhledávat a potlačovat případné projevy nesouhlasu. Tajemník Krajského výboru KSČ v Hradci Králové Bohumil Mucha zajistil také několik rezolucí z regionu, které požadovaly přísné odsouzení obviněných,“ říká historik.

Díky otevřené diskusi jsou některá veřejná místa pojmenována po Miladě Horákové

S oblastí východních Čech je spojen publicita Miroslav Ivanov, který po roce 1989 napsal několik textů o procesu se skupinou Milady Horákové. ,,Otevřená diskuse poté vyústila na Královéhradecku k několika vzpomínkovým aktům na památku obětí politických procesů a došlo také k pojmenování některých veřejných míst právě jménem dr. Horákové, která se stala určitým symbolem všech obětí bývalého režimu," zmiňuje Hradecký.

Proti jejímu trestu smrti byly především ženy

V Královéhradeckém kraji se našlo i několik jedinců, kteří nesouhlasili nahlas a veřejně s její popravou. Existují o nich i záznamy v archivních pramenech. Takové projevy nesouhlasu ale měla za úkol komunistická strana v průběhu procesu aktivně vyhledávat a potírat je. Jsou známy případy otevřeného nesouhlasu s konáním procesu i s výší udělených trestů. Většinou šlo o příznivce demokratického smýšlení, členy nekomunistických politických stran, ale i zcela běžné občany.

„Mnohem více takových případů bylo zdokumentováno v menších obcích tehdejšího kraje (například na Hořicku a Náchodsku), proti trestu smrti pro Miladu Horákovou se velmi často vyslovovaly především ženy. KSČ však nedovolila, aby osobní či lokální projevy nesouhlasu vyústily v jakoukoli organizovanější protestní akci,“ říká historik.

Tresty pro ty, kteří s procesem doktorky Milady Horákové nesouhlasili

Většina z těch, kteří s konáním procesu nesouhlasili, měli již s komunistickým režimem problémy před zahájením procesu. Šlo např. o soukromé zemědělce (terminologií KSČ „vesnické boháče“), příznivce nekomunistických stran, členy předúnorových veřejných institucí.

„Všichni tito lidé měli v komunistickém režimu nálepku nepřítele a bylo k nim tak přistupováno. Jsou proto známy případy zadržení a výslechů takových osob, kterým samozřejmě uškodilo i to, že na veřejném místě projevili nesouhlas s průběhem politického procesu. Pro většinu z nich to mělo nějaké následky – pokud ne přímo vězení, pak jistě perzekuci v sociální nebo pracovní rovině,“ dodává Hradecký.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ustrcr.cz

Štítky Milada Horáková, proces, poprava, Královéhradecký kraj, Tomáš Hradecký, UHK, historik, KSČ, Hradec Králové, Filozofická fakulta Univerzity Hradec Králové, Dvůr Králové nad Labem, Východní Čechy, Ústřední výbor Komunistické strany Československa, Miroslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proces s doktorkou Miladou Horákovou se dotkl Královéhradeckého kraje okrajově. I tak tu nesou název s jejím jménem ulice i škola  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.