Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Řada škol dnes rozdá vysvědčení. Žáci budou mít studentské volno

Mnohé základní i střední školy dnes rozdají žákům vysvědčení. Školní rok sice oficiálně končí až v úterý 30. června, ale řada ředitelů vyhlásila na pondělí a úterý volno. Někteří se pro dřívější ukončení školního roku rozhodli kvůli letošní neobvyklé situaci, kdy se část pololetí vyučovalo na dálku. Kvůli šíření koronaviru se totiž 11. března zavřely školy a v květnu a červnu se jejich provoz obnovil jen v omezené míře. V běžném režimu by měly školy začít fungovat od září.

Děti si mohou vysvědčení vyzvednout společně s celou svou třídou, i když kvůli opatřením proti koronaviru směly být v uplynulých týdnech ve školách nanejvýš v patnáctičlenných skupinách. Rozvolnění pravidel umožnilo zlepšení epidemiologické situace. Stále ale platí, že před příchodem do školy musí žáci odevzdat čestné prohlášení o své bezinfekčnosti a při nedodržení rozestupů alespoň 1,5 metru musí mít ve třídách nasazené roušky. Některé školy proto budou vysvědčení rozdávat raději venku, kde povinnost nošení roušek už neplatí.

"Vysvědčení budeme předávat v pátek. Nedává smysl, aby děti přišly na dva dny v pondělí a v úterý. Je na třídních učitelích, jak si to zorganizují, jestli ve třídách, nebo venku," řekl ředitel Biskupského gymnázia, církevní základní školy, mateřské školy a základní umělecké školy Hradec Králové Jiří Vojáček.

V některých školách rozhodly o termínů rozdávání vysvědčení plánované stavební práce. "V pondělí a v úterý máme ředitelské volno. Je to z důvodu stavebních úprav, které chystáme. Vysvědčení budou učitelé předávat dětem 26. června, a to normálně ve třídách," řekl ředitel královéhradecké ZŠ Bezručova František Obr.

Ředitelé škol mají za rok k dispozici celkem pět dní ředitelského volna, které mohou vyhlásit třeba z organizačních či technických důvodů. Rozdáním vysvědčení dnes školy nejen prodlouží dětem prázdniny, ale získají také více času na větší rekonstrukce a stavební úpravy, které se obvykle dělají hlavně o letním volnu.

V sobotu startují letní tábory 

Od soboty budou moct děti vyrazit na letní tábory. Ministerstvo zdravotnictví pro ně určilo přísná hygienická pravidla k ochraně proti koronaviru, táborů ale zřejmě výrazně neubude. Například skauti počítají se zhruba stejným počtem táborů jako v minulém roce, hasiči s úbytkem přibližně o desetinu. Loni se podle České rady dětí a mládeže konalo v Česku kolem 6000 táborů, kterých se zúčastnilo zhruba 400 tisíc dětí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv

Štítky vysvědčení, pátek, 26. června, Královéhradecký kraj, Hradec Králkové, škola, žák, student, skošlní, rok, COVID-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česká rada dětí a mládeže, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řada škol dnes rozdá vysvědčení. Žáci budou mít studentské volno  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.