Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nemocnice v Hradci Králové získala přístroj, který usnadní pacientům dýchání. V republice jich je pouze pět

Plicní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové získala pro pacienty s cystickou fibrózou speciální přístroj SIMEOX. Ten pacientům uvolňuje od hlenů a usnadňuje dýchání. V České republice jich je zatím pouze pět.

„Pacienti s cystickou fibrózou jsou u nás hospitalizováni při zhoršení jejich zdravotního stavu a nový přístroj jim pomůže usnadnit dýchání,“ uvedl primář Plicní kliniky Vratislav Sedlák. Samotná klinika má aktuálně 32 pacientů s cystickou fibrózou z celého regionu východních Čech.

Přístroj stojí zhruba 200 tisíc korun a nemocnici ho věnoval Klub nemocných cystickou fibrózou. Ten peníze sehnal od drobných dárců z celé republiky. „Pacienty s cystickou fibrózou nelze vyléčit, ale je možné jim pomoci prožít delší a kvalitnější život,“ uvedla ředitelka klubu Simona Zábranská.

Cystická fibróza – neviditelná nemoc, na kterou se umírá

Nemoc se projevuje opakovanými infekcemi dýchacích cest, které postupně způsobují poškození plic. Nemocným se v plicích tvoří abnormálně hustý hlen a plíce se tak ničí opakovanými záněty. Cystická fibróza není nakažlivá, nemocný se s ní narodí a většinou během krátké doby se objeví její příznaky.

V současnosti je cystická fibróza na celém světě léčitelná, ale zatím nevyléčitelná. Léčba cystické fibrózy zahrnuje každodenní inhalace, následnou dechovou fyzioterapii a další cvičení, časté braní léků a vysokokalorickou stravu.

S touto nemocí se jen polovina léčených pacientů dožije věku 38 let.

Ohodnoť článek

Foto FNHK

Štítky nemocnice, FN, Hradec Králové, dýchání, pacient, přístroj, dar, Česká republika, cystická fibróza, klinika, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko, Východní Čechy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Hradci Králové získala přístroj, který usnadní pacientům dýchání. V republice jich je pouze pět  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.