Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jednotky dobrovolných hasičů u polské hranice dostanou defibrilátory

Hned šesti vybraným jednotkám dobrovolných hasičů v česko-polském pohraničí, zaplatí Královéhradecký kraj zdravotnický materiál za přibližně 360.000 korun. Nejdražší položku tvoří defibrilátory. Každá jednotka dostane jeden. V hůře dostupných oblastech díky tomu poskytnou předlékařskou první pomoc před příjezdem zdravotnických záchranářů.

„Smyslem není nahradit krajskou záchranku, ale snaha o zkrácení dojezdových časů v pohraniční, kde se hlavně vlivem počasí dojezdové časy sanitek prodlužují. Dobrovolní hasiči v případě potřeby vyrazí poskytnout předlékařskou první pomoc a budou pomáhat tak dlouho, dokud nepřijedou záchranáři," uvedl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

O tom, jestli bude k pacientovi vyslána dobrovolná jednotka hasičů rozhodne dispečink záchranářů. Vybrané jednotky jsou z Adršpachu, Žacléře a Teplic nad Metují na Náchodsku, Olešnice v Orlických horách, Orlického Záhoří a Rokytnice v Orlických horách na Rychnovsku.

Na vybavení, které dobrovolní hasiči dostanou, se v prosinci dohodl kraj s krajskými hasiči, záchranáři a obcemi ze kterých jednotky pochází.

Zdravotnická záchranná služba má v Královéhradeckém kraji 16 výjezdových základen ve 13 městech, včetně jedné letecké v Hradci Králové.

Vybraní dobrovolní hasiči ještě musí projít školením instruktorů krajské záchranné služby. Kvůli opatřením spojeným s epidemií koronaviru, má ale školení skluz. Kraj bude hradit i výdaje na poskytnutí pomoci, včetně zdravotnického materiálu.

Při záchraně lidí, například se srdečními příhodami, jsou v kraji také stále častěji zapojováni first respondeři. Tedy proškolení dobrovolníci, díky kterým je pacientům poskytnuta první pomoc ještě před příjezdem záchranné služby. V systému jich je zapojeno 300 až 350. Přibližně 80 procent tvoří profesionálové z řad policistů, zdravotních záchranářů, hasičů, nebo horské služby a v dané chvíli jsou mimo svoji službu. Aktivováni jsou přes mobil.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky defibrilátor, dobrovolní hasiči, Náchodsko, Rychnovsko, first respondent, Královéhradecký kraj, první pomoc, zdravotnická záchranná služba, Jiří Štěpán, ČSSD, pandemie covidu-19, Adršpach, Žacléř, Teplice nad Metují

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednotky dobrovolných hasičů u polské hranice dostanou defibrilátory  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.