Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Oběti komunismu si v kraji připomeneme pietní akcí i putovní výstavou

Na sobotu 27. června připadá Den památky obětí komunistického režimu. Ten byl vyhlášen na památku Milady Horákové, Jana Buchala, Oldřicha Pecla a Záviše Kalandry, kteří byli popraveni po politickém procesu komunistického režimu Československa 31. května – 8. června 1950. V Královéhradeckém kraji si tento den připomeneme pietní akcí a putovní výstavou.

70. let od smrti Milady Horákové si budou obyvatelé Hradce Králové připomínat v pátek od 16:00 na Riegrově náměstí v Hradci Králové. „Na této akci se podílí Masarykova společnost Hradec Králové a Paměť národa východní Čechy,“ říká jedna z organizátorek Radka Severová. Dalším organizátorem je skupina Milion chvilek - místní skupina Hradec Králové.

Organizátoři program záměrně nezveřejňují, připravili ho jako překvapení pro všechny, kteří si přijdou oběti justičních vražd komunistického režimu připomenout. Na podiu se však objeví i známí herci z Hradce Králové. Zároveň je v plánu připomenout si konkrétní oběti komunistického režimu a uctít jejich památku.

Putovní výstava v Hořicích

Komunistický režim si průběžně mohou připomínat obyvatelé v celém Královéhradeckém kraji díky putovní výstavě Z totality do totality. „Výstava bude postupně představena v sedmi městech. Z Vrchlabí se výstava 24. června na měsíc přesunula na náměstí Jiřího z Poděbrad v Hořicích,“ popisuje ředitel Paměti národa Východní Čechy Tomáš Heller.

Na celkem 12 panelech představuje příběhy pamětníků. Hořickým zástupcem na výstavě je Čeněk Růžička, jehož životní příběh popisuje především téma romského holocaustu. Oba jeho rodiče prošli koncentračními tábory v Letech u Písku, Osvětimi či Mittelbau-Dora. Většina jeho příbuzných v nich zahynula.

„Když jsem se maminky ptal, jestli to bylo horší v Letech nebo v Osvětimi, řekla, že v Letech: Žila jsem tam na malém prostoru, bylo na mě víc vidět. A mordovali mě čeští policajti, Češi, v národě, ve kterém jsem se narodila,“ vypráví Čeněk Růžička. Zapojil se tak do iniciativy, která chce v Letech vybudovat památník romského holocaustu.

Královéhradecký kraj si prošel těžkými zkouškami obou totalit. „Cílem výstavy je vyprávět příběhy dál, a oživit tak historickou paměť měst. Je totiž velmi důležité pro vztah k místu, kde žijeme, abychom tam znali a věděli o lidech, které semlely velké dějiny,“ dodává Heller.

V Hořicích výstava potrvá do 24. července. Následně se přesune do Jaroměře, Hradce Králové, Dvora Králové nad Labem, Trutnova a skončí v Dobrušce.

Ohodnoť článek

Foto Paměť národa Východní Čechy

Štítky komunismus, Milada Horáková, pieta, Hradec Králové, Hořice, výstava, 70 let, justiční, vražda, režim, putovní výstava, komunistický režim, Královéhradecký kraj, Záviš Kalandra, Jan Buchal, Oldřich Pecl, Československo, Paměť národa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oběti komunismu si v kraji připomeneme pietní akcí i putovní výstavou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.