Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mezi obce zasažené povodněmi rozdělí Královéhradecký kraj tři miliony korun

Královéhradecký kraj dá tři miliony korun na pomoc obcím, které v minulých dnech zasáhly záplavy z přívalových dešťů. Jednomyslně o tom dnes rozhodli zastupitelé kraje. Peníze mají obce využít především na nákup techniky na odstraňování škod.

Peníze podle hejtmana Jiřího Štěpán (ČSSD) nepůjdou na sanování samotných škod, které na obecním majetku podle předběžných odhadů dosáhly přes 17 milionů korun. Peníze přidělí obcím rada kraje formou daru. Hejtmanství je vezme z rezervy, kterou má na výdaje spojené s pandemií koronaviru.

Silný déšť v Královéhradeckém kraji škodil hlavně ve čtvrtek odpoledne a večer. Nejhorší situace byla v povodí Orlice na Rychnovsku a Cidliny na Jičínsku. "Nejvíce škod voda napáchala na Rychnovsku, kde se částka blíží deseti milionům. Jsou to však opravdu hrubé odhady, do kterých nejsou zahrnuty škody na soukromém majetku. Přesná čísla budou muset určit až pojišťovny a odborníci," uvedl hejtman.

Jednou nejpostiženějších obcí byly ve čtvrtek Tutleky na Rychnovsku, kde se rozlil potok a zaplavil přes 30 domů. Velká voda tam poškodila v centru obce mostek, který v sobotu hasiči z preventivních důvodů odstranili. Lokální intenzivní srážky zasáhly dále obce Lupenice, Rybná nad Zdobnicí na Rychnovsku a území Libáně a Hořic na Jičínsku, zasaženy byly desítky objektů.

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky povodně, Královéhradecký, kraj, pomoc, milion, tři, voda, škody, hejtman, Jiří Štěpán, zastupitelstvo, Královéhradecký kraj, peníze, okres Rychnov nad Kněžnou, pandemie covidu-19, ČSSD, okres Jičín, Orlice, Cidlina, povodeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi obce zasažené povodněmi rozdělí Královéhradecký kraj tři miliony korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.