Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradecký kraj kvůli pandemii škrtl v rozpočtu 223 milionů korun, finančně ale podpoří zoo ve Dvoře

Kvůli pandemii koronaviru seškrtal Královéhradecký kraj v rozpočtu 223 milionů korun. 58 milionů korun se týká úspor v běžných výdajích a zbylé peníze škrtl v investicích. Do Dvorské zoo naopak pošle přes 13 milionů korun.

Už dříve kraj uvedl, že do konce roku přijde zřejmě o téměř půl miliardy korun z daňových příjmů. Zastupitelé kraje škrty schválili v reakci na hospodářské dopady koronaviru. Úspory spočívají ve snížení nákladů u investic, které jsou započaty, ale také v odsunutí některých staveb na pozdější dobu.

„Pokles daňových příjmů znamená pro krajský rozpočet závažný výpadek, který nás nutí přehodnocovat některé budoucí investiční akce. Zatímco ještě začátkem roku byl hospodářský výsledek kraje v černých číslech, koncem května evidujeme ztráty 300 milionů korun," uvedl radní kraje pro ekonomiku Rudolf Cogan (Starostové a Východočeši). Podle něj bude muset kraj najít do konce roku úspory za dalších 125 milionů korun.

Mezi jednu z odložených investic patří například výstavba školní jídelny v objektu Nový Hluchák v Hradci Králové za předpokládaných 75 milionů korun. Ze započatých investic, se škrty dotknou opravy domova seniorů v bývalé opočenské nemocnici. Tady činí úspory 15 milionů z celkových 45 milionů korun pro letošní rok. Na výstavbě muzejního depozitáře v Robousech kraj ušetří deset milionů korun a na opravě budovy sociálního ústavu v Hajnici 20 milionů korun.

Provozní náklady o pět milionů korun, sníží i samotný krajský úřad. Kraj také zrušil nákup čtyř služebních aut za 1,8 milionu korun pro krajské zastupitele.

Královédvorská zoo dostane na pokrytí koronavirových ztrát 13 milionů korun

Kraj sice seškrtal některé investice, ale na druhou stranu musí také peníze vydat. Na vyrovnání ztrát způsobených pandemií koronaviru dá do zoo ve Dvoře 13,43 milionu korun. Dvorský safari park patří kraji a s více než půl milionem návštěvníků ročně je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech.

Zoo vyčíslila výpadek na příjmech celkem na 23 milionů korun. Peníze od kraje by měly pokrýt ztráty z výpadku tržeb ze vstupného a dalších aktivit, které se týkají návštěvníků zoo.

Zoo byla kvůli pandemii zcela uzavřena 16. března, Od 27. března mohli lidé navštívit venkovní prostory a vjíždět autem do areálu safari. 25. května otevřela zoo všechny expozice a vrátila se postupně k normálnímu provozu.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Královéhradecký kraj, investice, škrty, opravy, zoo, koronavir, rozpočet, peníze, pandemie covidu-19, Rudolf Cogan, Starostové a nezávislí, Česko, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj kvůli pandemii škrtl v rozpočtu 223 milionů korun, finančně ale podpoří zoo ve Dvoře  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.