Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zámek v Novém Městě nad Metují je na prodej. Usilovat by o něj měl stát, tvrdí Babiš

Soukromý zámek v Novém Městě nad Metují na Náchodsku nabízejí k prodeji potomci šlechtického roku Bartoňů z Dobenína. Stát, který má předkupní právo, by ho měl koupit. Andrej Babiš (ANO) dnes při návštěvě Královéhradeckého kraje jednal se zástupci Národního památkového ústavu a majitelů přímo na novoměstském zámku. K ceně, za jakou by stát zámek mohl koupit, se nikdo z přítomných nevyjádřil.

"Je to unikátní, bylo by dobré, kdyby zámek zůstal v rukách státu. Netušil jsem vůbec, že takový zámek tady je,"  řekl dnes novinářům premiér Andrej Babiš.

Zámek je národní kulturní památkou. "Ministerstvu jsme doporučili, aby tento unikátní objekt, který nese významné vrstvy z 20. století od předních umělců této doby, zůstal v rukou státu," řekla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Podle památkářů je zámek výjimečný hlavně kvůli interiérům. "Je to jediná přestavba zámeckého komplexu ve 20. století na našem území realizovaná architektem Dušanem Jurkovičem. V interiérech je zámek ve velmi dobrém stavu," řekla Goryczková.

Současným majitelem zámku je Joseph Michael Barton Dobenin, k prodeji ho vedou osobní důvody, řekl novinářům. Podle něj bude nejlepší pro zámek, když bude v rukou státu.

"Paní Goryczková si přála, abychom se tady zastavili. V Novém Městě nad Metují je zámek, který majitelé chtějí prodat a stát má předkupní právo. Je to iniciativa paní ředitelky, pana ministra kultury budu samozřejmě informovat," řekl novinářům Babiš před jednáním v Novém Městě nad Metují.

Zámek v Novém Městě patří potomkům šlechtického roku Bartoňů-Dobenínů. Nabízí dva prohlídkové okruhy a vstup do věže Máselnice. Ročně ho navštíví okolo 22 tisíc lidí. Zahrada má ještě vyšší návštěvnost. V zimě od listopadu do konce března jsou prohlídky pro skupiny možné na objednání.

Bartoňové z Dobenína jsou jedním z nejmladších šlechtických rodů, jsou původem z východních Čech. Do rytířského stavu byl v roce 1912 povýšen Josef Bartoň, který přijal šlechtický predikát "z Dobenína", kterým se podepisovali také jeho synové a později vnuk Václav. V roce 1937 přijal Josef Bartoň svého syna Václava Bartoně-Dobenína (1902-1982) za spolumajitele.

Po roce 1948 přišli Bartoňové o veškerý majetek a Václav Bartoň s manželkou Danielou a se svými dvěma syny Václavem a Josefem emigroval, rodina nakonec našla azyl v Kanadě. V roce 1992 získal v restitucí zámek zpět mladší syn Václava Josef. V roce 2013 předal rodinný majetek, tedy i zámek, svému synovi Josephu Michaelu Bartonovi Dobeninovi.

Autoři | Foto HK Region

Štítky Babiš, zámek Nové město nad Metují, stát, památkáři, jednání, cena, prodej, památka, zámek, Andrej Babiš, Nové Město nad Metují, Josef Bartoň, Národní památkový ústav, ANO 2011, Naděžda Goryczková, Královéhradecký kraj, okres Náchod, Dušan Jurkovič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek v Novém Městě nad Metují je na prodej. Usilovat by o něj měl stát, tvrdí Babiš  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.