Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Městu Jičín bude chybět 67 milionů korun. Kvůli koronaviru škrtat investice nehodlá

Sedmnáctitisícový Jičín očekává, že kvůli pandemii koronaviru a ekonomické krizi mu letos klesnou daňové a další příjmy o 67 milionů korun. Škrtání důležitých investic však město neplánuje. Příjmy se bude snažit posílit prodejem pozemků, využije i kontokorentní úvěr. Šetřit město bude na provozních výdajích.

Město přes krizi hodlá udělat všechny plánované větší investiční akce. "Všechny jsou nezbytné a mnohé jsou navíc podpořené dotací," uvedlo vedení města. Škrty se tak nedotknou výstavby komunitního centra na autobusovém nádraží, přestavby podkroví a modernizace učeben ZŠ Husova, výměny tobogánu v Aqua Centru, rekonstrukce Čestného dvora ve Valdštejnské lodžii. Radnice udělá i přestavbu vzduchotechnicky ve sportovním areálu, rekonstrukci ulice Jaselská, zateplení a rekonstrukci domu v ulici Na Jihu a opravu sídliště Husova.

V dubnu město dostalo na daňových příjmech 13,6 milionu korun a v květnu 11,6 milionu korun. "Příjmová část rozpočtu je prozatím v daňových příjmech plněna ve výši 33 procent," uvedl mluvčí radnice Jan Jireš.

Podle údajů od ministerstva financí může Jičín podle něj očekávat propad daňových příjmů o 42 milionů korun. O dalších více než 14 milionů korun město přijde kvůli vládnímu kompenzačnímu bonusu pro podnikatele. Další výpadek příjmů do celkové sumy 67 milionů korun město čeká z parkovného či nájemného za nebytové prostory. Výpadek příjmů by mohla zmírnit uvažovaná kompenzace pro obce ve výši 1200 korun na obyvatele. Pro Jičín by to znamenalo kolem 20 milionů korun.

Rozpočet, který loni v prosinci schválili zastupitelé, předpokládal na letošek objem výdajů a příjmů města ve výši 509 milionů korun.

Příjmy rozpočtu chce město posílit prodejem pozemků v průmyslové zóně a zvýšením dotace pro Sociální služby města od Královéhradeckého kraje. Ve výdajích chce snížit provozní příspěvky pro základní školy o pět procent a snížit městské dotace a granty o 12,5 procenta. Šetřit bude i městský úřad, který nebude kupovat nová auta či pořizovat klimatizaci v budově Arisu. Očekávaný schodek rozpočtu by se díky tomu měl snížit na asi 25 milionů korun, které by město pokrylo kontokorentními úvěry, které má sjednané u Komerční banky a ČSOB.

Autoři | Foto David Poloch

Štítky správa, hospodářství, koronavirus, Jičín, finance, peníze, stavba, projekty, rekonstrukce, pandemie covidu-19, dotace, rozpočet, Čestný dvůr, Komerční banka, Československá obchodní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městu Jičín bude chybět 67 milionů korun. Kvůli koronaviru škrtat investice nehodlá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.