Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Soud poslal Petra Bílého na 15 let do vězení. Minulý rok v Hradci Králové zavraždil seniorku

Krajský soud v Hradci Králové dnes poslal Petra Bílého za vraždu své sousedky na 15 let do vězení. Hrozilo mu až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Má také zaplatit pozůstalým náhradu nemajetkové újmy 1,8 milionu korun. Podle obžaloby usmrtil šestasedmdesátiletou ženu v listopadu 2019 v jejím bytě v Hradci Králové, když ho přistihla při krádeži odložené peněženky. Rozsudek je ve výroku o výši trestu a právní kvalifikace pravomocný, nepravomocný je v části o náhradě škody.

"Podmínky pro uložení výjimečného trestu nebyly," řekl předseda senátu Miroslav Mjartan.

Soud při výměře trestu přihlédl k tomu, že obžalovaný se přiznal, nebyl dosud trestán a jeho resocializace je podle znalců možná a nadějná. "S uložením trestu na spodní hranici souhlasím, sám jsem to navrhoval, jsou tu významné polehčující okolnosti," řekl novinářům státní zástupce Milan Vacek.

Obžaloba jednačtyřicetiletého muže viní z toho, že 28. listopadu po 17:00 vstoupil do ženina bytu s cílem ji okrást, a to pod záminkou obhlédnutí škody, kterou jí způsobil, když jí vytopil byt vodou. Byt, ve kterém tehdy obžalovaný žil, měl v pronájmu. Když si žena všimla, že jí ukradl odloženou peněženku, začala na chodbě bytu volat o pomoc.

Podle spisu pak Bílý seniorku strhl na zem, ta se přitom udeřila do hlavy, několik minut ji škrtil a nakonec ženě šlápl na krk. Žena na místě zemřela. Než z bytu odešel, byt prohledal, ukradl z něj přes 3000 korun v hotovosti, šperky, hodinky, mobilní telefon, ale i jídlo a další věci, vše v hodnotě přes 7800 korun, uvedla obžaloba.

Odsouzený muž, který je ve vazbě, u soudu uvedl, že byl v době činu bez práce a v dluzích. Seniorka žila v bytě sama. "Byl úplně bez prostředků, neplatil nájem, měl už výpověď z bytu. Zpočátku úmysl směřoval k tomu, něco v bytě poškozené ukrást. Poté, co byl přistižen, pojal úmysl zabránit svému prozrazení a umožnit si další průběh krádeže tím, že poškozenou usmrtí," řekl Vacek.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky soud, vražda, Hradec Králové, odsouzení, krádež, újma, rozsudek, věznice, Krajský soud v Hradci Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud poslal Petra Bílého na 15 let do vězení. Minulý rok v Hradci Králové zavraždil seniorku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.