Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stacionář v Jičíně se nakonec přestaví o čtvrtinu levněji, za 30 milionů korun. Město má v plánu také jiné investice

Rekonstrukce denního stacionáře pro seniory Domovinka vyjde na 29,7 milionů korun bez DPH. Město už vybralo i stavební firmu. Ještě před soutěží, do které se přihlásilo šest zájemců, odhadovalo město přestavbu na 39 milionů korun. Výsledná cena je o čtvrtinu nižší. Přestavba má být dokončena v polovině roku 2022.

Současný objekt stacionáře je ve velmi špatném stavu a nevyhovuje potřebám sociální služby. Budova se zásadně přestaví a změní se i její dispozice. Z nynějších maximálních 20 míst se kapacitně zvýší na 35. Na rekonstrukci město použije dotaci od Královéhradeckého kraje, která bude výši až 25 milionů.

Budova Domovinky, která stojí nedaleko domova důchodců, byla původně kotelnou a technickým zázemím. Sociálním službám vůbec neměla sloužit. „Budova nemá výtah, schodiště je úzké, prostory jsou zcela nevyhovující," popsal současný stav mluvčí radnice Jan Jireš.

Při přestavbě se opraví cesta, vysadí se zeleň a počítá se i s přeložkou kanalizace a vodovodu.

Škrtat se nebude ani v jiných investicích, které jsou důležité

Kvůli pandemii koronaviru a ekonomické krizi letos klesnou Jičínu daňové a další příjmy o 67 milionů korun. Posílit se je bude město snažit prodejem pozemků, využije i kontokorentní úvěr. Město chce také šetřit na provozních výdajích. Všechny větší plánované akce ale hodlá provést.

„Všechny jsou nezbytné a mnohé jsou navíc podpořené dotací," uvedlo vedení města. Škrty se tedy nedotknou výstavby komunitního centra na autobusovém nádraží, přestavby podkroví a modernizace učeben ZŠ Husova. Vymění se i tobogán v Aqua Centru, zrekonstruuje se Čestný dvůr ve Valdštejnské lodžii. Radnice má v plánu i přestavbu vzduchotechnicky ve sportovním areálu, rekonstrukci ulice Jaselská, oprava čeká i sídliště Husova.  

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky stacionář, Domovinka, škrty, Jičín, oprava, stavba, Husova, rekonstrukce, pandemie covidu-19, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stacionář v Jičíně se nakonec přestaví o čtvrtinu levněji, za 30 milionů korun. Město má v plánu také jiné investice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.