Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

AKTUÁLNĚ: V Královéhradeckém kraji klid, v Pardubickém jsou záplavy. V Heřmanově Městci přetekla hráz zámeckého rybníka

, aktualizováno 14. června 2020, 18:31

Zatímco v Královéhradeckém kraji je relativně klidno, vedle v kraji Pardubickém mají hasiči plné ruce práce. Stoupají tu hladiny vodních toků. V Heřmanově Městci přetekla hráz zámeckého rybníka u domova důchodců. Na silnici 1/17 je uzavřen most a čeká se na statika. Na Chrudimsku se voda začala valit okny do domovů.

Nejzasaženější je aktuálně Chrudimsko

Prvotní verzí bylo, že se hráz zámeckého rybníka v Heřmanově Městci prothla. Nakonec ale došlo podle hasičů pouze k přelivu vody z hráze. Hasiči domov důchodců v Heřmanově Městci evakuují pouze v rámci budovy. Přízemí bylo ohroženo přívalem vody, ostatní podlaží z toho důvodu, že objekt musel být odpojen od přívodu elektrické energie. V objektu je přibližně metr vody. ,,Obyvatelé byli evakuováni do vyšších pater zařízení i s postelemi. Město zajistilo zásobování potravinami na dnešní večer​," uvádí na facebooku hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Nikomu se nic nestalo. 

Na vyčíslení škod je ještě brzy, musí se počkat až opadne voda.

Podle Leknín.TV, je voda nad kotníky i v místní hasičské zbrojnici, v garážích dokonce nad kolena. Po kolena sahá voda i v Základní umělecké škole v Heřmanově Městci.  

Probíhá evakuace 17 osob ve Vápenném Podole, 9 lidí z obce Načešice, 2 osob v obci Hrbokov. Zároveň probíhá z preventivních důvodů i evakuace obce Licomělice kvůli hrozbě protržení hráze rybníka.

Voda stále stoupá v Morašicích. ,,V některých domech je voda až po okna. Zaplaveno je celé fotbalové hřiště a sportovní areál. Dokonce i zcela nové multifunkční hřiště," uvádí Netolický.

Třetí stupeň povodňové aktivity platí v Luži na řece Novohradce. Voda je na úrovni dvacetileté vody a hladina dosahuje 236 cm (při běžném stavu je 40 cm).

V Otradově dosahuje řeka Krounka 2. stupně povodňové aktivity. ,,V Licoměřicích hrozí dokonce protržení hráze rybníka. Situace ještě není stabilní," říká hejtman. 

Komplikovaná situace je také v Litomyšli. V této chvíli se řeší na 170 událostí v rámci Pardubického kraje.

Takto to vypadá aktuálně na operačním středisku Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje.

V akci jsou i policisté

Silnice 1/17 v Heřmanově Městci, která je spojnicí mezi Chrudimí a Čáslaví, byla na několik hodin uzavřena. Po 15. hodině byl již průjezd možný s opatrností. Následně se ale situace opět změnila. Kvůli velké vodě je na této frekventované silnici uzavřen i most. „Čekáme na statika, který nám řekne jestli na něj můžeme znovu pustit auta,“ řekl policejní mluvčí Ondřej Zeman. Objízdné trasy jsou tak i nadále řízeny policií.

Nejvážnější situlaci evidují v obci Míčov na Chrudimsku, kde bylo evakuováno přibližně 10 domů. Voda v obci smetla i dvě vozidla do potoka.

Na Pardubicku byl nalezen mrtvý muž v kaluži vody

V Kojicích na Pardubicku byl dnes nalezen v kaluži vody šestapadesátiletý muž. Oživit se ho již nepodařilo. Případem se zabývá i policie, která nařídila zdravotní pitvu mrtvého. To, jestli má mužova smrt souvislost s dnešními lijáky a záplavami v kraji není jasné.

„Po prvotním ohledání nebylo shledáno, že příčinou mužovy smrti bylo cizí zavinění. Okolnosti úmrtí policie dál vyšetřuje,“ říká Zeman.

U nálezu těla zasahovali také středočeští hasiči, protože Kojice leží na hranici Pardubického a Středočeského kraje. „Ležel mezi zpevněnou asfaltkou a plotem v záplavě vody, která se hrnula z polí," řekl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Zapojili se i hasiči Královéhradeckého kraje

V souvislosti se silnými bouřkami evidují hasiči v Královéhradeckém kraji od včerejška do dnešního večera naštěstí asi jen patnáct událostí. Odstraňovali hlavně spadlé stromy ze silnic.

Ohodnoť článek

Foto HZS Pardubického kraje, Facebook.com

Štítky hasiči, Heřmanův Městec, policie, záplavy, voda, hráz, protržení, Pardubický kraj, rybník, Královéhradecký kraj, povodeň, okres Chrudim, silnice, Martin Netolický, Facebook, Kojice, okno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AKTUÁLNĚ: V Královéhradeckém kraji klid, v Pardubickém jsou záplavy.  V Heřmanově Městci přetekla hráz zámeckého rybníka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.