Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Kraj chce Josefovskou pevnost proměnit na výukové centrum tradičních řemesel. Podobné v zemi zatím není

Královéhradecký kraj chce v pevnosti Josefov u Jaroměře na Náchodsku vybudovat výukové centrum tradičních řemesel. Nové prostory mají vzniknout v objektech bývalé sýpky v areálu Korunní hradby. Mělo by jít o první takové centrum svého druhu v České republice

Vybudování dílen by vyřešilo problém se Střední řemeslnou školou v Jaroměři. Její dílny už jsou za hranou životnosti. Zde by tak žáci měli nové moderní zázemí. „Starosta Josef Horáček navrhl Korunní hradby, a nejen mě areál sýpky oslovil. Při jeho prohlídce mě napadla myšlenka, neřešit pouze dílny, ale vybudovat centrum tradičních řemesel,“ říká náměstkyně Martina Berdychová (Východočeši).

Kromě dílen pro studenty ze Střední řemeslné školy v Jaroměři tu bude místo i pro žáky základní školy. Tradiční řemesla si tu bude moct vyzkoušet dokonce i veřejnost. "Další prostory by se daly využít pro vzdělávací kurzy, expozice, přednáškové sály pro veřejnost, zázemí pro muzejníky k dokumentaci technologických postupů tradičních řemesel. Kraj by tím mohl alespoň částečně přispět k oživení této zajímavé lokality," uvedla Berdychová.

Vybudování řemeslných dílen v pevnosti Josefov nebude lehké. Náležitosti s tím spojené musí Královéhradecký kraj řešit s městem Jaroměř, Národním památkovým ústavem Josefov, s jaroměřskou střední řemeslnou školou, Muzeem Východních Čech a Univerzitou Hradec Králové.

Odhaduje se, že vybudování řemeslných dílen vyjde na zhruba 400 milionů korun, část nákladů tak pokryje dotace. Problém je v tom, že areál je ve vlastnictví města. To brání Královéhradeckému kraji zaplatit studii a projektovou dokumentaci.

„Jako vhodným řešením, které tuto situaci ošetří, je uzavření smlouvy o výpůjčce areálu mezi Královéhradeckým krajem a městem Jaroměř na dvacet let,“ doplňuje náměstkyně. Podle informací kraje už město záměr na dlouhodobou výpůjčku areálu zveřejnilo. Termín samotného budování znám zatím není.

Pevnostní město Josefov je městskou památkovou rezervací. Vnější opevnění, takzvaná Horní pevnost, je na indikativním seznamu národních kulturních památek, stát ho tedy plánuje nominovat k zápisu na Seznam světového dědictví. Pevnost vznikla v letech 1780 až 1787 z podnětu císaře Josefa II. kvůli ochraně zemských hranic před Pruskem. Patří mezi vrcholná díla evropského pevnostního stavitelství.

Ohodnoť článek

Foto pevnost Josefov

Štítky pevnost, Josefov, řemeslo, stavba, Jaroměř, Královéhradecký kraj, dílna, škola, veřejnost, vzdělání, Pevnost Josefov, Česko, okres Náchod, Martina Berdychová, Jiří Ruda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce Josefovskou pevnost proměnit na výukové centrum tradičních řemesel. Podobné v zemi zatím není  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.