Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Kde by mohl Královéhradecký kraj ušetřit své peníze?

V dnešním díle Politické koridy jsme se zaměřili na finance Královéhradeckého kraje. Po pandemii a vládním finančním opatření kraj přijde o 150 milionů korun z daňových příjmů. Tyto peníze tak mohou chybět například u dlouho naplánovaných projektů. Hradecká Drbna se tak ptala zastupitelských klubů kde, a jakým způsobem by měl Královéhradecký kraj ušetřit.

OTÁZKA: Kde by mohl Královéhradecký kraj ušetřit peníze?


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Od Pavla Bělobrádka (Koalice pro KHK) a Josefa Lukáška (KSČM) odpověď redakci nepřišla.


Milan Sommer (TOP 09)

Nejvíce lze do budoucna ušetřit výrazným snížením poskytovaných dotací. Jde především o dotace neinvestičního charakteru, které se v posledních letech výrazně zvyšovaly. Ušetřit lze také tím, že sloučíme do jedné organizační složky některé činnosti, které vykonávají částečně pracovníci krajského úřadu a částečně pracovníci krajem zřízených organizací. V případě krajního nedostatku finančních prostředků by bylo možno po nezbytně nutnou dobu částečně omezit některé investiční akce, například opravy a rekonstrukce silnic.

Martin Červíček (ODS)

Neustále tvrdím, pojďme snížit provozní náklady na fungování úřadu KHK, využijme úspory a úvěry na zachování investic, průběžně sledujme vývoj jednotlivých investičních akcí s možností rozložení splátek a hlavně, pojďme trpělivě vyjednávat o posílení příjmů kraje. K tomu se snažím využít svého působení v roli senátora a přesvědčovat vládu, že řešení nelze hledat jen v dotacích, ale naopak v přímé kompenzaci do rozpočtů krajů a obcí. Dotace jsou totiž nespravedlivé, nejsou pro všechny a znamenají také zbytečnou a náročnou administrativní zátěž, kterou ani ministerstva nejsou schopna včas a dobře zvládnout.

Rudolf Cogan (STAN + Východočeši)

Ekonomické dopady koronakrize jsme začali řešit 16. března. Už jsme 220 ušetřili milionů Kč, 50 milionů Kč přímo z provozu kraje, snížili jsme dotace a stáhli jsme peníze z investic, které se v nejbližší době nerozběhnou. Rozhodujících investic – nemocnic, silnic a projektů dotovaných z EU jsme se nedotkli. Nicméně na náchodskou nemocnici jsme museli začít čerpat úvěr. Pokud se nic nestane, tak značně úsporným bude rozpočet v roce 2021 – vypadá to na propad příjmů o půl miliardy.

Martin Hanousek (Strana Zelených)

Kraj by neměl významným způsobem omezovat investice, přesto by měl potřebnost některých investic přehodnotit. Velkou rezervu má pak Královéhradecký kraj v rozdělování individuálních dotací, které přesahují rozsah těch projednávaných ve standardních dotačních titulech. Někdy se tam zjevně nachází věci ne tolik prioritní, ale spíše se jedná o jakési „dělení medvěda“ dle politických sympatií.

Miroslav Matějka (SPO)

Úspory je třeba především hledat nikoli v investicích a příspěvkových organizacích, ale v provozu kraje a zbytných IT programech. Hledat úspory ve zbytečných výdajích na tzv. chytrá řešení s IT vysokou náročností a digitalizací všeho vším a za každou cenu. Ta obvykle generují sice méně papírů, ale více administrativní náročnosti s obsluhou pro zaměstnance a pod rouškou laciné otevřenosti. To jsou zbytečně předražené hrátky, kdy ona „spásná“ a složitá IT programová a drahá řešení, datové sklady atd, pak zbytečně zaměstnávají nad zbytnou prací. Nedobrým příkladem jsou některá ministerstva, kde se utratilo za chytrá řešení stamiliony, administrativní papírová náročnost ještě vzrostla a počet státních zaměstnanců též. Je však těžké a zároveň nespravedlivé pro kraje, kterým byly státem pokráceny bezdůvodně prostředky, aby samy v provozu šetřili, když jim přebujelá státní byrokracie rozhodně nedává žádný příklad v úsporách a zmenšení počtu státních úředníků. Rovněž dotační tituly.

Monika Štayrová (ANO)

Obce i kraje měly v posledních minimálně dvou letech mimořádné daňové příjmy. Dnes se situace změnila a v důsledku koronaviru daňové příjmy zaznamenávají mimořádný propad. Ten bude naše vláda kompenzovat částkou 1 200 Kč na občana. Přesto Královéhradecký kraj bude muset šetřit. Jako nejdůležitější vidím snížení vysokých provozních výdajů některých krajských organizací například ve Zdravotnickém holdingu. Je nezbytné přehodnotit nutnost výdajů při stavbě náchodské nemocnice, snížení neuznatelných nákladů u dotovaných akcí a hlavně prověření zmařených projektů a studií.

Vladimír Derner (KDU-ČSL)

Rezervy je třeba hledat především v oblasti provozních nákladů, zejména tam, kde v době krizových opatření byla omezena či dokonce zastavena činnost. Týká se to jak úřadu, tak i všech odvětví, které kraj provozuje, či podílí se na jejich financování. Jde tedy o dopravu, zdravotnictví, sociální služby, školství i kulturu. Rozhodující položkou provozních nákladů jsou samozřejmě i mzdy a zde je třeba postupovat velmi uvážlivě, tedy rozhodně po zásluze odměnit ty, kdo se podíleli na řešení krizových situací a nesli i zdravotní rizika. Na druhou stranu je třeba šetřit tam, kde koronavirová opatření představovala snížení pracovního zatížení. Druhým nezbytným krokem bude patrně i mírné přibrzdění investic, to znamená rozvolnit financování plánovaných investic na delší období. V žádném případě ale nepřipustit zastavení zahájených staveb i rozpracovanou projektovou přípravu.

Ohodnoť článek

Foto Tomáš Vodička

Štítky politická korida, politika, zastupitelstvo, Královéhradecký kraj, finance, společnost, peníze, investice, dotace, Pavel Bělobrádek, Josef Lukášek, Milan Sommer, KSČM, TOP 09, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Kde by mohl Královéhradecký kraj ušetřit své peníze?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.