Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Královéhradecký kraj vyhlásí další kolo kotlíkových dotací hned po letních prázdninách

Další kolo dotací na výměnu neekologických kotlů na tuhá paliva začne v Královéhradeckém kraji 2. září. Rozdělovat se bude 42 milionů korun a žádosti budou lidé opět podávat výhradně elektronickou cestou. Dosud kraj rozdělil od roku 2016 mezi asi 6300 žadatelů přibližně 560 milionů korun.

Z dotace 42 milionů korun by mohlo být uspokojeno asi 350 žadatelů. Registr žadatelů však bude 2. září nastaven na 1800 míst. Kraj si tím vytvoří takzvaný zásobník žadatelů, kteří by dotaci mohli získat z peněz, které kraj v budoucnu získá. Kraj chce peníze získat od ministerstva životního prostředí z výnosů prodeje emisních povolenek.

Královéhradecký kraj by mohl mít k dispozici zhruba 120 milionů korun. 42 milionů z vlastní kasy, zbytek by měl poskytnout stát.  „V tuhle chvíli je to spíš předjímání, ale pokud se vyčerpají všechny tyto peníze, půjde skutečně o poslední výzvu,“ řekla Hradecké Drbně mluvčí kraje Sylvie Velčovská. Pokud se částka v září nevyčerpá, uspořádá Královéhradecký kraj i další kolo menších výzev. V rámci nich se pak rozdá zbytek financí.

Dotační výzvu s podrobnými podmínkami kraj zveřejní 1. července. Registrace žadatelů do pořadníku začne 2. září v 10:00 prostřednictvím dotačního portálu kraje. Do konce června kraj pro zájemce uspořádá v deseti městech kraje konzultační setkání. První setkání bude ve středu 10. června v Broumově. Následovat budou Jičín, Vrchlabí, Dobruška a další města.

Peníze, o které majitelé starých kotlů požádají mohou použít na výměnu kotle na tuhá paliva za více ekologický. Díky tomuto kroku by mělo dojít k očištění vzduchu od popílku, prachu nebo jedovatých látek.

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky ČR, EU, správa, ovzduší, teplo, dotace, Královéhradecký, 2.VERZE, Královéhradecký kraj, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj vyhlásí další kolo kotlíkových dotací hned po letních prázdninách  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.