Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Koronavirus zastavil přípravu nového slona u silnice na Trutnov. Na transparentním účtu je přes sto tisíc

V září roku 2018 musel být odstraněn slon u silnice na Trutnov, ten sloužil jako reklama pro zoologickou zahradu ve Dvoře Králové nad Labem. Jeho odstranění však pobouřilo veřejnost i samotné řidiče. Řada z nich na něj při projíždění pro štěstí troubila. Dokonce vznikl i spolek, který slíbil, že slona k silnici vrátí. Přípravu nového však zastavila pandemie.

„Náš spolek se od koronavirové krize ještě nesešel, a tudíž jsme se ještě nedohodli, jak dál. Někteří členové spolku museli změnit zaměstnání a jsou tudíž vytíženi pracovně i časově. Dali jsme si do konce června volno od starostí se slonem a snažíme si zajistit pozice, stabilizovat se a opět si najít volný čas na zařizování kolem slona a činnosti spolku,“ napsal ve vyjádření Hradecké Drbně člen spolku TuDů Karel Kadlec.

Nový termín pro schůzku členů spolku zatím není. S ohledem na to, že za pár týdnu začnou letní prázdniny, je možné, že se příprava nového slona opět na plno rozjede až v září. „Prosím vás proto o trpělivost a shovívavost,“ dodává Kadlec.

Ve sbírce na nového slona se k dnešnímu dni vybralo 121 tisíc korun. Spolek tak uklidňuje veřejnost, že boj za nového slona neskončil. Hned jak to bude možné, bude příprava pokračovat.

Problém s autorem slona

Poslední veřejnou informací, kterou spolek zveřejnil je problém s autorem slona. Původně měl toho nového navrhnout Luboš Zvičina, ten však od spolupráce ustoupil. Spolek tak musel najít náhradu. „V současné době se pracuje na modelu nové podoby slona, dle hrubých předschválených návrhů,“ píše spolek na svém webu.

Hotový návrh a vizualizace chce následně spolek zveřejnit a dát možnost lidem hlasovat o tom, kde bude nový slon stát. Na výběr by mělo být z pěti pozemků, které se nacházejí na trase mezi původním slonem a Trutnovem. Samotná anketa by se měla konat na sociálních sítích.

Slon se stal pomyslným maskotem Královéhradeckého kraje

Slon stál u silnice neuvěřitelných 48 let. V září 2018 musel být kvůli zákonu o reklamních poutačích u silnic prvních tříd odstraněn. To, že musí pryč se začalo řešit prakticky ve všech médiích i napříč veřejností.

Slon se stal jakýmsi symbolem Královéhradeckého kraje a lidi skrze něj dokonce vyjadřovali své názory. Například v roce 2012 ho fanoušci Pardubického hokejového klubu natřeli do národních barev a přidali nápis „Mistři 2012“.

Velice často ho využívali i organizátoři kulturních akcí v regionu. Několikrát se tak stal slon například poutačem na CirkUff v Trutnově. Několikrát se dokonce oblékl i do dresu a barev pražské Slavie.

Slona před skoro 50 lety vyrobil pro zoologickou zahradu Luboš Zvičina. Ten zároveň vyrobil i 18 žiraf, čtyři nosorožce a obří znak zahrady. Jedna ze žiraf dodnes stojí u hlavní silnice v obci Horka u Staré Paky.

Ohodnoť článek

Foto Safari Park Dvůr Králové

Štítky TůDů, slon, Trutnov, troubím, projekt, spolek, účet, termín, zoo, zahrada, Královéhradecký kraj, silnice, Dvůr Králové nad Labem, Karel Kadlec, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus zastavil přípravu nového slona u silnice na Trutnov. Na transparentním účtu je přes sto tisíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.