Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hospic v Červeném Kostelci otevře 11. června opravenou Kafkovu vilu

Hospic Anežky České v Červeném Kostelci na Náchodsku 11. června otevře opravenou tzv. Kafkovu vilu. Bude v ní stacionář pro zdravotně handicapované a seniory a zázemí pro pečovatelskou službu a tísňovou péči. Celkové náklady na opravu vily, včetně vybavení jsou 17,4 milionů s DPH.

"Součástí projektu není jen samotná oprava vily, ale i vybavení, nová tlačítka tísňové péče a také vozidlo pro svoz zdravotně hendikepovaných a seniorů do stacionáře. Provoz s ohledem na koronavirovou epidemii se bude rozbíhat postupně. Pečovatelská služba a tísňová péče se rozběhne v posledním týdnu v červnu a stacionář na konci prázdnin nebo začátku září," řekl ředitel hospice Miroslav Wajsar.

Hospic má plán do podzimu 2021 vytvořit v ulici Koubovka areál, kde ve dvou opravených objektech, v Kafkově vile a v sousední budově bývalých ateliérů, soustředí své terénní a ambulantní služby. Oprava přízemní budovy ateliérů by měla začít v polovině června.

V památkově chráněné budově ateliérů vzniknou do prosince 2021 zázemí pro domácí hospicovou péči, ambulance léčby bolesti a paliativní medicíny, stacionář a půjčovna pomůcek pro nemocné v domácí péči rodiny. Celkové náklady, včetně terénních úprav, vybavení, vybudování přístupových cest, jsou 29 milionů korun s DPH.

Oprava Kafkovy vily a objektu bývalých ateliérů jsou dva samostatné projekty. V případě Kafkovy vily většina nákladů jde z evropského programu IROP a v případě ateliérů z Královéhradeckého kraje, zbytek hradí kostelecká oblastní charita, která hospic provozuje. V lokalitě také funguje dům s pečovatelskou službou.

Hospic původně plánoval rozšíření svých služeb vybudováním novostavby na pozemku kostelecké oblastní charity nedaleko hlavní budovy hospice. Kvůli sporům se sousedy pozemku ale hospic musel plány změnit a najít jiné vhodné místo. To se podařilo po dohodě s radnicí právě v Koubovce.

Kostelecký hospic nabízí 30 lůžek, vznikl v roce 1995. Ročně poslouží zhruba 400 lidem, z nichž asi 350 v zařízení zemře. Mobilní hospic byl s paliativní ambulancí založen v roce 2010 a jeho jednotlivé části dosud sídlí odděleně.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sociální, stavby, církve, hospic, Náchodsko, Královéhradecký kraj, vila, Červený Kostelec, pečovatelská služba, ateliér, okres Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hospic v Červeném Kostelci otevře 11. června opravenou Kafkovu vilu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.