Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Letečtí záchranáři z Hradce Králové zahájili nový projekt, podávání plné krve

Letecká záchranná služba Královéhradeckého kraje, Transfuzní oddělení a Oddělení urgentního příjmu hradecké Fakultní nemocnice zahájily nový projekt. Česká republika se díky tomu stane třetí zemí v Evropě, kde se dá život ohrožující krvácení léčit přímo na místě úrazu a během transportu vrtulníkem do nemocnice podáním plné krve.

Dnes jsou to přesně dva roky od doby, kdy letečtí záchranáři Královéhradeckého kraje začali jako jediní v republice i ve střední Evropě podávat krevní deriváty přímo v terénu na místě zranění a na palubě vrtulníku. Dnes se tento způsob léčby kriticky nemocných také ukončuje. Spouští se ale nový a zcela unikátní projekt.

První projekt, který byl zahájen 1. června 2018 se jmenoval RABBIT. Anglická zkratka (Rapid Administration of Blood by HEMS in Trauma), která znamená v českém překladu KRÁLÍK. V rámci této pilotní klinické studie, bylo ošetřeno za dva roky existence, rovných 60 pacientů. Je to 7,6 procenta úrazových pacientů ošetřovaných leteckou záchrankou. Pacientům byla zavedena krevní plazma a červené krvinky v přednemocniční péči.

Letecká záchranka zasahuje jen u těch nejzávažnějších případů. Za loňský rok jich měli záchranáři v Královéhradeckém kraji přes 50 tisíc výjezdů. Z toho vyrazil vrtulník ke 400 úrazům. „Za rok podáme krev v terénu nebo během cesty do nemocnice přibližně třiceti pacientům. Z těch závažných stavů selektujeme jenom ty, kteří splňují velmi přísné indikace. Tedy kde je krevní ztráta takového rozsahu, že máme velkou obavu o jejich život a vůbec o to, abychom je byli schopni dopravit do nemocnice, kde chirurg nastoupí a zdroj krvácení je schopen ošetřit,“ říká vedoucí lékař střediska letecké záchranné služby Anatolij Truhlář.

Nový projekt RABBIT 2, je také zcela unikátní

Jde o celosvětově ojedinělou léčbu kriticky zraněných podáváním krve v přednemocniční fázi. Dosud existovala v Evropě obdobná léčba jen na třech norských základnách letecké záchranné služby a na dvou ve Švédsku.  Jedná se o rychlé podání krve leteckou záchrannou službou u úrazů. Takzvaná plná krev, kterou teď budou pacienti dostávat, je pro univerzální použití. Obsahuje kromě červených krvinek a plazmy navíc chlazené krevní destičky a faktory krevního srážení. Pacienti tak získají zpátky tekutinu, která se složením připodobňuje co nejvíce krvi, kterou po úrazu ztratili.„Vnímáme to, že je to tekutina, které není nadbytek a nesmí se s ní plýtvat. Spolupráce je nastavena tak, že se snažíme, aby žádná z jednotek transfuzních přípravků nepřišla vniveč a vyměňujeme je každých 24 hodin. Po kontrole kvality a kontrole teploty v boxu, je fakultní nemocnice může v dalším období použít pro pacienty, kteří akutně krvácejí,“ říká Truhlář.

Krev udržovaná v boxu je na +4 stupních Celsia. Vnitřek se zamrazí. Box je kalibrovaný na 24 hodin, krev by ale vydržela i déle. V boxu jsou 2 jednotky, každá o objemu 450 ml.

Další výhodou je vyšší bezpečnost. Každá jednotka plné krve se totiž získává pouze od jednoho dárce. Ti jsou pečlivě vybíráni podle aktuální hladiny protilátek, aby transfuze nezpůsobila nežádoucí imunitní reakci příjemce. Znamená to jediné. ,,Krev musí být vhodná pro všechny pacienty bez jakéhokoliv ohledu na krevní skupiny. Dárci musí mít krevní skupinu 0, musí mít plazmu, která neobsahuje protilátky proti krevní skupině A a B. Dárci se testují. Takových dárců je minimum." říká primář Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Vít Řeháček.

,,Výměna jednotek probíhá každý den v přibližně 9 hodin. V tu chvíli je na transfuzním oddělení relativně menší nápor práce. Vymění se zapečetěný box z předchozího dne, který pečetí transfuzní oddělení. Vše je tak pod kontrolou nemocnice,"dodává Truhlář.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky letecká záchranná služba, Hradec Králové, plná krev, projekt, nemocnice, Královéhradecký kraj, Evropa, Česko, Rabbit, střední Evropa, Švédsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letečtí záchranáři z Hradce Králové zahájili nový projekt, podávání plné krve  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.