Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Roční jednání padlo. Hradec Králové od Lesů ČR pozemky nekoupí, neumožňuje to zákon

Město Hradec Králové nekoupí od státního podniku Lesy České republiky 1324 hektarů lesa na jihovýchodním okraji města. Zapovídá to novela lesního zákona z loňského podzimu, která neumožňuje zcizovat státní lesní majetek. O obchodu v hodnotě stovek milionů korun se jednalo více než rok.

Stávající lesní majetek by si město koupí státního lesa zvýšilo o třetinu. Městské lesy slouží především jako zázemí pro rekreaci obyvatel Hradce Králové. Ročně je navštíví skoro milion lidí.

"Ministerstvo zemědělství městu sdělilo, že prodej kvůli novele lesního zákona a paragrafu o nezcizitelnosti není v tuto chvíli možný," řekl ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán, který jednání o koupi lesů za město vedl. Zcizovat státní lesní majetek lze podle něj jen na základě výjimky ve veřejném zájmu, ale veřejný zájem zatím není nijak definován. Hradec Králové se proto podle Zerzána bude jednáními s úřady a politiky snažit o změnu legislativy nebo o definici veřejného zájmu. "Jde o to, aby prodej lesů byl možný městům a obcím ve veřejném zájmu pro rekreační účely," řekl.

Lesy ČR podle mluvčí Evy Jouklové postup průběžně konzultovaly s ministerstvem zemědělství, které je zakladatelem podniku. "Žádost města jsme posoudili v obecné rovině, ale ministerstvu jsme ji ke schválení nepodávali, protože v novele zákona je jasně řečeno, že státní lesní pozemek není možné prodat," řekla. Státním Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi, celkem jde o 1,19 milionu hektarů.

Městské lesy Hradce Králové jsou historickým majetkem města. Mají rozlohu 3.800 hektarů a těsně navazují na jihovýchodní část města. Při rekreaci v nich lidé mohou například asfaltový okruh pro bruslaře a cyklisty, pohádkové stezky, přírodní posilovnu či rytířské hradiště. Ve dvou oborách mohou lidé vidět divoká zvířata. Lesy spravuje městská akciová společnost Městské lesy Hradec Králové.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Lesy ČR, Hradec Králové, městské lesy, prodej, smlouva, jednání, zákon, novela zákona, Lesy České republiky, les, Ministerstvo zemědělství České republiky, Městské lesy Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roční jednání padlo. Hradec Králové od Lesů ČR pozemky nekoupí, neumožňuje to zákon  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.