Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Prodej Land Roveru přes internet byl podvod. Policie v Královéhradeckém kraji řeší tři podobné případy

Policie v řeší několik případů podvodného prodeje luxusních aut na internetu. Na Náchodsku se někdo pokusil v pěti případech prodat Land Rover, na Rychnovsku Škodu Superb a na Trutnovsku Volkswagen Tiguan. Někteří naletěli a přišli o nemalé peníze.

Nejaktuálnější je případ z Náchodska. Zde měl zatím neznámý muž prodávat Land Rover. „V pěti případech podvodně vylákal pod smyšlenými záminkami plateb pro zprostředkovatele prodeje vozu zn. Land Rover z kupující částku v řádech deseti tisíců korun,“ vysvětluje mluvčí policie Alena Kacálková.

Podezřelé bylo především to, že platbu chtěl provést pomocí bitcoinových portálů. Kupující mu zaplatila, ale auto nedostala. Peníze zpět také nemá.

Podvodný inzerát se objevil i na Rychnovsku. „Zájemce komunikoval přes e-mail i WhatsApp, a to jak s fiktivním prodávajícím, tak i s přepravní společností, která měla vůz doručit,“ vysvětluje Kacálková. Po zaplacení zálohy ho podvodník vyzval, aby doplatit zbytek.

„Doplatek předem poškozený odmítl uhradit, a přestože mu přepravce oznámil, že jím uhrazenou zálohu za Superb posílá zpět, poškozenému doposud nepřišla,“ dodává mluvčí.

Další případ se stal na Trutnovsku. Na inzerát zareagoval podvedený muž začátkem května. „Zájemce  po komunikaci přes e-mialové adresy poslal na uvedený bankovní účet první zálohu v řádech tisíců euro,“ dodává mluvčí. Po první zaplacené záloze se vyskytli údajné problémy při převozu vozu z Německa. I tak zájemce zaplatil druhou polovinu kupní ceny vozu.

„Po zaplacení celé požadované sumy za zboží se stal kontakt s prodávajícím i přepravní společností náhle a trvale nefunkční,“ vysvětluje mluvčí. Podvedený muž tak nemá ani Volkswagena, ani peníze.

Podobné případy nejsou ničím výjimečným. Na co si dát pozor?

Nakupování přes internet je stále více oblíbené, zákazník totiž nemusí nikam chodit a z pohodlí domova si objedná, na co si vzpomene. Takový nákup však může přinášet mnohá rizika. Na internetu se nacházejí podvodníci, kteří se snaží virtuální prostředí využít k podvodům.

Na co si dát pozor:

  • Podezřele nízké ceny v porovnání s ostatními prodejci.
  • Nestandardní požadavky jako platba předem.
  • Podezřelý vzhled webových stránek.
  • Podezřelé obchodní a reklamační podmínky daného obchodu.
  • Krátce registrovaná doména.
  • Neexistující sídlo firmy.
  • Neuvedení telefonu a adresy sídla firmy.
  • Vyhýbavé odpovědi prodávajícího k osobní schůzce.
  •  Pouhá emailová komunikace a nemožnost se s prodávajícím spojit telefonicky.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky podvod, Královéhradecký kraj, inzerát, Internet, auto, Superb, euro, zloděj, záloha, obezřetnost, policie, Land Rover, Rover, peníze, okres Trutnov, okres Náchod, okres Rychnov nad Kněžnou, Škoda Superb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodej Land Roveru přes internet byl podvod. Policie v Královéhradeckém kraji řeší tři podobné případy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.