Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Památkáři na Kunětické hoře spustí další etapu oprav. Práce začnou na podzim

Národní památkový ústav nazval další etapu oprav „Divadlo na hradě“. Začne letos na podzim a skončit by měla ke konci roku 2022. V této části rekonstrukce se památkáři zaměří především na restaurátorské práce a obnovu hradního paláce.

Památkáři před sebou mají hromadu práce. Za dva roky chtějí stihnout opravit například omítky na jižním křídle, kamenické prvky, elektrorozvody a povrch nádvoří. Dál je v plánu i ozvučení a osvětlení exteriérů a prostorů pro výstavy.

Hrad Kunětická hora byl postaven v roce 1421. Zřícenina je chráněna jako kulturní památka a v roce 2001 byl zapsán na seznam národních kulturních památek České republiky.

„V severním palácovém křídle vznikne dřevěná konstrukce v úrovni prvního patra s navazujícím ochozem ve druhém patře bývalého královského sálu,“ řekla tisková mluvčí Národního památkového ústavu na Sychrově Lucie Bidlasová. Poprvé v historii se tak tyto prostory otevřou veřejnosti. "Konstrukce zároveň umožní využití těchto prostor pro výstavní, divadelní a hudební akce," dodává mluvčí.

Tato část rekonstrukce se jmenuje „Divadlo na hradě“. Památkáři tento název zvolili hlavně kvůli rekonstrukci přírodního amfiteátru. Ten funguje například jako letní scéna Východočeského divadla. „Zahrnuje opravu jeviště, úpravu okolních ploch a celkovou opravu budovy hygienického a technického zázemí amfiteátru, vysvětluje Bidlasová

Samotná oprava hradu začala už v roce 2018 a jejím úkolem je očistit stavbu od novodobých zásahů.  Celkové náklady na rekonstrukci se pohybují kolem 79 milionů korun. 61 milionů platí Evropské unie.

Ohodnoť článek

Foto FB: Hrad Kunětická hora

Štítky hrad, Kunětická hora, oprava, památkáři, příroda, kulturní památka, rekonstrukce, Pardubický kraj, památková péče, Národní památkový ústav, Česko, Evropská unie, Sychrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkáři na Kunětické hoře spustí další etapu oprav. Práce začnou na podzim  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.