Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Královéhradecký kraj počítá ztráty. Aktuálně kvůli koronaviru chybí 300 milionů korun

Královéhradecký kraj začal připravovat plán úsporných opatření. Na daňových příjmech od 12. března přišel zhruba o 300 milionů korun. Vedení kraje předpokládá, že do konce letošního přijde celkem o půl miliardy korun z daňových příjmů. Ve svém odhadu propadu příjmů vychází kraj z dosavadního vývoje, který ovlivnila státní opatření kvůli epidemii koronaviru.

Úspory chce kraj získat posunem termínu plánovaných investic nebo snížením nákladů těch započatých. Více než 60 milionů korun letos kraj ušetří na svých provozních výdajích.

Jednou z odložených investic bude například výstavba školní jídelny v bývalém areálu ústavu hluchoněmých na Pospíšilově třídě v Hradci Králové za předpokládaných 75 milionů korun. Z již započatých akcí se škrty dotknou opravy domova seniorů v bývalé nemocnici v Opočně. Úspory si tam vyžádají 15 milionů z celkových 45 milionů korun pro letošní rok. Kraj odebere také deset milionů z 30 milionů korun na výstavbu nového depozitáře jičínského muzea v Robousech. Hejtmanství zrušilo i nákup čtyř nových služebních vozidel v celkové hodnotě 1,8 milionu korun.

"Sečteno, podrženo máme připravené úsporné kroky, které nám letos ušetří 224 milionů korun. Předpokládáme, že do konce roku budeme muset najít dalších 125 milionů korun," řekl radní pro ekonomiku Rudolf Cogan (Starostové a Východočeši).

Podle něj ale kraj aktuální investice neomezí. Vedle úsporných opatření kraj v některých případech dokonce rozpočet zvyšuje, například jde o náchodskou stavební průmyslovou školu Jana Letzla, kam kraj přidal na opravu dalších 20 milionů korun. Počítá se také s navýšením rozpočtu na letošní opravy krajských silnic.

"Ty investiční akce, které snesou odkladu, posuneme na další roky a z rezervních peněz u těch probíhajících odebereme jen tolik, kolik bude nezbytně nutné," uvedl Cogan.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky správa, hospodářství, koronavirus, Královéhradecký kraj, hejtmanství, finance, COVID-19, pandemie covidu-19, investice, oprava, Rudolf Cogan, Hradec Králové, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj přišel na daňových příjmech už o 300 mil.Kč  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.