Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

DALŠÍ VLNA UVOLŇOVÁNÍ: Od pondělí můžeme ven bez roušky

Vláda zítra 25. května uvolní další nařízení, která byla třeba dodržovat v souvislosti pandemií koronaviru. Jde o největší uvolnění od 20. dubna. Od pondělí budeme moct ven bez roušky, otevřou se vnitřní prostory restaurací a fungovat začnou například sauny. Hradecká Drbna přináší přehled jednotlivých uvolnění.

Ven můžeme bez roušky

Nadále platí, že roušku musíme nosit ve všech vnitřních prostorech. Jde především o obchodní centra, čerpací stanice, veřejnou dopravu nebo taxíky. Ven ale můžeme vyrazit bez ní. „Rouška je nadále nutná v místech, kde se nachází dvě osoby v bližší vzdálenosti než dva metry,“ píše ministerstvo na svém webu.

Restaurace a kavárny

Jde snad o nejvíce diskutované uvolnění z této vlny. Od pondělí bude možné zajít si do restaurace, ale pouze do 23:00 hodin. Mezi 23 a 6 hodinou ranní může fungovat pouze výdejní okénko, služba s sebou nebo rozvoz.

„Je potřeba se poučit ze zahraniční zkušenosti například z Jižní Koreji, kde došlo k významnému navýšení počtu nakažených kvůli provozu nočních klubů a došlo tím v důsledku ke zhoršení epidemiologické situace,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Otevřené nově mohou být i provozovny v nákupních centrech. Nadále však platí zákaz provozování odpočinkových zón či dětských koutků a dalších míst, kde by mohlo docházet ke shlukování osob.

Skupinové akce

„Dohodli jsme se s epidemiology na tom, že hromadné akce ve vnitřních i venkovních prostorech budou možné s účastí maximálně 300 osob, pokud by se i nadále vyvíjela epidemiologická situace dobře, od 8. června bychom zvýšili tento počet na 500 osob a od 22. června až na 1000 osob,“ vysvětlil ministr zdravotnictví.

Plavecké bazény

Od pondělí mohou být otevřená přírodní koupaliště i bazény. Při vstupu jsou však všichni povinní vydezinfikovat si ruce. „Návštěvníci jsou povinni dodržovat platná mimořádná opatření, především co se týká shlukování na veřejně dostupných místech a nošení roušek ev. jiných ochranných prostředků dýchacích cest. V areálu koupaliště se mají pohybovat nejvýše v aktuálně předepsaném počtu osob a dodržovat mezi sebou patřičné odstupy,“ píše ministerstvo na svém webu.

Naopak provozovatel koupaliště musí určit minimálně jednoho koordinátora, který bude tato nařízení kontrolovat. Dále musí být u vstupu vyvěšený leták s informacemi, jak se má návštěvník koupaliště nebo bazénu chovat.

Návštěvy pacientů

Za zvláštních podmínek se povolují také návštěvy ve zdravotnických a sociálních zařízeních. „Konečně můžeme rozvolnit i toto omezení a příbuzní mohou navštívit své blízké, to je velmi pozitivní zpráva,“ uvedl ministr. 

Hotely a penziony

Do běžného provozu se mohou vrátit i hotely a penziony. I ty však musí dodržovat přísné hygienické nařízení. V hotelu se tak budou moct pohybovat lidi pouze se zakrytým nosem a ústy. „Ve všech veřejných prostorách jsou dodržována pravidla předepsané vzdálenosti mezi personálem a hosty min. 2 metry,“ píše ministerstvo na svém webu.

U vchodu musí být pro všechny hosty k dispozici dezinfekce rukou. Dezinfekce musí být dále k dispozici například i na recepci.

Hrady a zámky

S další vlnou uvolňování se otevírají i hrady a zámky. Vstupenky na jejich prohlídku návštěvníci zakoupí většinou online. „Počet návštěvníků v placených venkovních prostorech bude v jednom dni omezen tak, aby nepřesáhl 150 osob na jeden hektar plochy zařízení,“ píše ministerstvo.

Zoologické zahrady a vnitřní expozice

Zoologické zahrady už v provozu jsou, od pondělí však mohou otevřít i vnitřní expozice. V některých zařízeních se však můžeme setkat s omezením počtu návštěvníků v těchto budovách. „Mezi návštěvníky musí být udržovány odstupy alespoň dva metry, výjimkou jsou členové domácnosti,“ píše ministerstvo.

V zoologické zahradě musí návštěvníci i personál používat ochranné pomůcky, například roušky. „I v zoologických zahradách může být od pondělí otevřené občerstvení a restaurace,“ dodává ministerstvo.

Sauny a wellness centra

Další službou, která je od zítřejšího dne povolená jsou sauny a wellness centra. Povinná je dezinfekce rukou a sauny musí být nastaveny na minimálně 70 stupňů. „Parní sauny zůstávají stále mimo provoz,“ doplňuje ministerstvo.

Povolené jsou zároveň tetovací ne piercing salóny.

Sportovní aktivity

Od zítřka může na jednom sportovišti sportovat maximálně 300 lidí. Stále jsou však nutné minimálně dvoumetrové rozestupy.

Nově jsou na sportovištích a například v posilovnách k dispozici i šatny a sprchy. „Doporučujeme zdržovat se v zázemí šaten co nejméně,“ zdůraznil Rastislav Maďar, vedoucí Pracovní skupiny pro řízení uvolňování karanténních opatření.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky uvolnění, koronavirus, 25. květen, vláda, restaurace, rouška, bar, hotel, COVID-19, nařízení, sauna, pandemie covidu-19, Adam Vojtěch, Rastislav Maďar, ANO 2011, Jižní Korea

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DALŠÍ VLNA UVOLŇOVÁNÍ: Od pondělí můžeme ven bez roušky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.