Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Vláda umožní od 25. května návštěvy hradů i zámků. Sportovat bude moci až 300 lidí

, aktualizováno 15. května 2020, 12:04

Vláda dnes rozvolnila další opatření, které souvisí s opatřením proti šíření koronaviru. Od 25. května budou povoleny akce pro 300 lidí. Sportovat bude smět také 300 lidí. Budeme moci i na hrady a zámky. Do restaurací a na koupaliště ale budeme muset s rouškou.

Na hrady a zámky od 25. května

Lidé budou moci od pondělí 25. května navštěvovat státní hrady a zámky. Povinností ale budou roušky a dodržování rozestupyů. To budou muset provozovatelé expozic kontrolovat. Lidé by si také měli dopředu koupit na internetu časové vstupenky. Obdobné podmínky budou platit pro návštěvníky a provoz zoologických a botanických zahrad, jejichž vnitřní prostory se také v pondělí otevřou návštěvníkům.

Počet návštěvníků v placených venkovních prostorech památek v jednom dni nemá přesáhnout 150 osob na hektar. Provozovatelé památek mají častěji dezinfikovat povrchy, personál musí mít zajištěnou dezinfekci i pro sebe. Provozovatelé také mají zabránit tomu, aby se lidé více shromažďovali třeba před toaletami, automaty, v odpočinkových zónách, na hřištích nebo u občerstvení.

V zoologických a botanických zahradách se má zamezit tomu, aby se zbytečně nekřížily cesty personálu a návštěvníků. Provoz restaurací v těchto zahradách bude omezený stejně jako ve všech běžných restauracích.

Pro vnitřní expozice památek budou platit stejná omezení, jako nyní platí pro již otevřená muzea. Lidé tedy mají dodržovat od sebe odstupy dva metry s výjimkou rodinných příslušníků. Na jednoho návštěvníka má připadnout plocha přibližně deset metrů čtverečních, i v interiéru musí být k dispozici dezinfekce a mají se dezinfikovat plochy, kterých se dotýkají ruce.

Sportovat bude moci až 300 lidí, otevřou šatny a sprchy

Na sportovišti bude moci být od 25. května až 300 osob. Mezi sportovci a ostatními osobami ale musí být zachovávána dvoumetrová vzdálenost. Sportovci ani nadále nemusí při tréninku nebo zápasu nosit roušku, případně jiný ochranný prostředek. 

V restauracích bude povinná rouška, s výjimkou konzumace

Ve vnitřních prostorách stravovacích zařízení, která se znovu otevřou veřejnosti 25. května, bude platit povinnost nošení roušky pro personál i hosty. Lidé u stolů ji budou moci odložit jen při konzumaci jídla a pití. Při dalším pohybu po restauraci ji budou muset mít nasazenou. Uvnitř hospod, barů a restaurací bude platit zvýšená dezinfekce, stejně jako na zahrádkách.

Vnitřní prostory restaurací, hospod, barů, nočních klubů a diskoték, budou muset být uzavřeny mezi 23:00 a 06:00.

U vstupu do stravovacího zařízení i na zahrádku bude muset být pro hosty dezinfekce na ruce. Před usazením nové skupiny hostů bude muset personál dezinfikovat stůl a židle. Provozovatelé musí bránit shromaždování lidí a dohlížet na dodržování povinného odstupu. Pokud je to možné, odstup by měli dodržovat i pracovníci.

Akce budou od 25. května pro 300 lidí, od 22. června pro tisíc

Hromadné akce ve vnitřních prostorách budou od 25. května povoleny pro nejvýše 300 osob. Pokud bude epidemie dál pod kontrolou, kapacita se od 8. června zvýší na 500 lidí a od 22. června na 1000.

Bude nutné dodržovat dvoumetrové rozestupy a u vstupu poskytnou pořadatelé návštěvníkům dezinfekci. Velké společenské nebo sportovní akce byly zakázány, protože podle epidemiologů spolu s cestováním do zahraničí představovaly největší riziko šíření nákazy mezi lidmi.

Na koupaliště ano, ale s rouškou

Kapacita bazénů bude omezena na pět metrů čtverečních na osobu v části pro plavce a tři metry čtvereční v části pro neplavce. S výjimkou bazénů pro plavání kojenců musí být voda chlorovaná na maximální povolenou míru. Ve vířivkách je třeba kapacitu upravit tak, aby byly dodrženy rozestupy 1,5 metru, v sauně musí být plocha čtyři metry krychlové na jednoho návštěvníka.

Na koupalištích budou lidé muset po 25. květnu nosit roušky. Nutná nebude při ceste do vody, na lehátku, ručníku a nebo ve vodě. Kapacita bude omezena na deset metrů čtverečních na osobu. I na koupališti budou povinné dvoumetrové rozestupy. Před vstupem si návštěvníci musí vydezinfikovat ruce.

Povoleno bude využívat i sprchy a šatny ob jednu skříňku. Nejméně dvakrát až třikrát denně musí provozovatelé dezinfikovat všechna zařízení, která návštěvníci používají. Tobogany jsou povoleny, musí se ale dodržet rozestupy 1,5 metru i ve frontě, atrakce typu vlnová řeka jsou zakázány.

Povoleny budou i návštěvy v nemocnicích

Od 25. května budou povoleny návštěvy v nemocnicích a domovech seniorů. Přijít mohou nejvýše dva dospělí, kterým se bude měřit teplota. U lidí v karanténě budou návštěvy dál zakázány. "Bude to dobré i pro psychickou pohodu obyvatel těchto zařízení," řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Návštěvy musí mít roušky a dezinfikovat si ruce. Pokud je to možné, měly by se návštěvy uskutečnit venku nebo ve vyčleněných prostorách. Na vícelůžkových pokojích by měla být návštěva od dalších klientů oddělena paravánem nebo podobnou přepážkou.

Na tetování nebo piercing od 25. května bez doprovodu

25. květen bude také pro ty, kteří se chtějí nechat tetovat, nebo si nechat udělat permanentní make-up. Otevřou se studia. Na službu budou moci dorazit bez doprovodu, s výjimkou přítomnosti zákonného zástupce u mladistvých. U vstupu do provozovny musí být umístěna dezinfekce na ruce. Všichni mají uvnitř povinnost mít roušku. V čekárně musí být mezi lidmi dodržovány dvoumetrové rozestupy. Pokud v místnosti pracuje více pracovníků současně, pracoviště musí být oddělena plentou.

V obchodních centrech v provozu dětské koutky nebudou ani po 25. květnu

V obchodních centrech nebudou moci ani po 25. květnu, kdy se v nich otevřou restaurace, fungovat dětské koutky, odpočinkové zóny a další prostory, kde by se mohli lidé shlukovat.

Obchodní centra nad 5000 metrů čtverečních mohla otevřít všechny obchody v pondělí. Mimo provoz zatím musela zůstat stravovací zařízení. Znovu budou moci začít občerstvení pro návštěvníky připravovat od 25. května. Provozovatelé obchodních center budou muset dohlížet na dodržování povinných rozestupů mezi lidmi a zákaz shlukování. Všichni budou muset povinně nosit roušku, s výjimkou konzumace jídla a nápojů.

Tábory budou mít letos v létě přísnější hygienické podmínky

Hygienické požadavky k ochraně proti koronaviru na letních táborech budou záležet na tom, zda půjde o tábor v budově, chatkách či stanech. Tábory budou muset dbát na důsledné dodržování pravidel osobní i provozní hygieny. Vyžadovat se bude vstupní důsledné provedení vstupního zdravotního filtru u dětí i ostatních účastníků akce, a dále na zvýšený zdravotní dohled na táboře.

Povoleny by měly být tábory do 300 lidí, při příznivém vývoji epidemiologické situace hodlá ministerstvo zdravotnictví tento počet 8. června navýšit do 500 lidí. U stanových táborů by měl být počet omezen na 100. Tábory se budou moct uskutečnit od 27. června.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto hospital-kuks.cz

Štítky opatření, sportovní akce, hrady, zámky, restaurace, koupaliště, rouška, návštěva, hrad, Adam Vojtěch, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda umožní od 25. května návštěvy hradů i zámků. Sportovat bude moci až 300 lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.