Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Další rozhledna z česko-polského projektu vznikla ve Vysoké Srbské

U Vysoké Srbské na Náchodsku skončila výstavba rozhledny. Její základy vznikly loni, letos na jaře stavbaři rozhlednu na místě zkompletovali. Stavba stála přes dva miliony korun.18 metrů vysoká rozhledna je opláštěná dřevem, vyhlídková plošina je ve výšce 16 metrů.

"Minulý týden ve čtvrtek byla zkolaudovaná, je už přístupná. Oficiální otevření plánujeme až na později, až se uklidní situace v souvislosti s koronavirem," řekl starosta Vysoké Srbské Jožka Klučka.

Jde o druhou již dokončenou rozhlednu ze čtyř, které jsou v plánu na české straně hranice jako součást přeshraničního projektu Česko-polská Hřebenovka - východní část. Od loňská je otevřená rozhledna na Velké Deštné, před dokončením je stavba u Olešnice v Orlických horách. Čtvrtá rozhledna se staví nad Novým Hrádkem na Náchodsku.

"Kvůli koronaviru máme trochu skluz, pracovníci byli v karanténě. Termín na předání stavby byl prodloužen na konec května," řekla starostka Olešnice v Orlických horách Eva Stojková.

Nositelem projektu Česko-polská Hřebenovka - východní část je Euroregion Glacensis sdružující města a obce na české a polské straně. Součástí projektu na obnovu hřebenové trasy v česko-polském pohraničí v úseku mezi Krkonošemi a Jeseníky je 11 rozhleden, z toho čtyři v Královéhradeckém kraji.

Do projektu s finanční podporou EU patří také v prosinci otevřená lávka přes Orlici v Neratově a dvě infocentra v Neratově a na Novém Hrádku. Cílem iniciativy je oživit pohraniční oblast bývalých Sudet.

Autoři | Foto Milan Hanč

Štítky stavby, turistika, rozhledny, Královéhradecký kraj, Vysoká Srbská, příroda, rozhledna, projekt, okres Náchod, Olešnice v Orlických horách, Nový Hrádek, Evropská unie, Neratov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další rozhledna z česko-polského projektu vznikla ve Vysoké Srbské  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.