Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Královéhradecký kraj rozdělí peníze obcím, podpoří i nové projekty

Letos rozdělí Královéhradecký kraj 72 žadatelům v Programu obnovy venkova 50,25 milionu korun. V letošním roce obce podaly 170 žádostí o dotace za více než 140 milionů korun. Peníze můžou čerpat obce do 3 tisíce obyvatel na obnovu občanské vybavenosti, infrastruktury, památek, vodních nádrží, na úpravu veřejných prostranství nebo nakládání s odpady.

"Program významně napomáhá udržet a zlepšovat kvalitu života na venkově a tím zpomaluje trend stěhování lidí do velkých měst a vylidňování celých oblastí," uvedl krajský radní pro regionální rozvoj, granty a dotace Pavel Hečko (ČSSD).

Mezi podpořenými projekty je i oprava základních škol Adršpach a Libčany, mateřské školy v Choustníkově Hradišti, stavba víceúčelového hřiště v Dohalicích. Počítá se i s obnovou komunikací ve Velké Jesenici nebo stavebními úpravami Dělnického domu ve Skřivanech.

Kraj také podpoří další projekty

Královéhradecký kraj podpoří v letošním roce projekty v kapitolách regionální rozvoj, životní prostředí a zemědělství celkovou částkou 21,8 milionu korun. Další dotační programy za 19 milionů korun, týkající se regionálního rozvoje, letos vyhlásí. Včera o tom rozhodli krajští zastupitelé.

Po revizi jednotlivých kapitol krajského rozpočtu jsme tak mohli učinit s vědomím, že čerpání těchto finančních prostředků zásadně neohrozí strategické investice kraje," uvedl náměstek hejtmana Martin Červíček (ODS). Dotace půjdou například na obnovu hasičské techniky dobrovolných hasičů, pořízení územních plánů obcí, na podporu venkovských prodejen nebo na obnovu místních částí obcí. Peníze budou rozděleny i v programech, které se týkají zadržování vody v krajině, ochrany přírody a krajiny, včelařství, propagace zemědělství a místní produkce a environmentálního vzdělávání.

Nové dotační programy, pro které je vyčleněno 19 milionů

Půjde o čtyři nové dotační programy v oblasti regionálního rozvoje. Jde o podporu nákupu automobilů a výstavbu hasičských zbrojnic dobrovolných hasičů, budování dálkových cyklotras nebo dotační program pro drobné podnikatele v kultuře.

Královéhradecký kraj čeká kvůli pandemii koronaviru koncem roku výpadek daňových příjmů ve výši půl miliardy korun. Letošní rozpočet kraje čekají škrty.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky kraj, podpora, peníze, dotace, programy, Královéhradecký kraj, projekt, Pavel Hečko, ČSSD, pandemie covidu-19, Martin Červíček, ODS, Adršpach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj rozdělí peníze obcím, podpoří i nové projekty  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.