Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Divadlo v Nové Pace padá hercům na hlavu. Rekonstrukce začne nejdřív v létě

Městské kulturní středisko v Nové Pace potřebuje rekonstrukci už několik let. Hercům a divákům doslova padá na hlavu. Jelikož jde o jednu z největších investic Nové Paky, pokusí se radnice ušetřit. A to tak, že spojí výběrové řízení s rekonstrukcí kláštera. To by mohlo začít v červnu tohoto roku.

Původně se mělo výběrové řízení na rekonstrukci divadla konat na podzim minulého roku. Radnice ho nakonec odložila. „Máme za to, že by mohlo být efektivní, pokud výběrové řízení vyhlásíme časově co nejblíže s výběrovým řízením na rekonstrukci kláštera,“ říká starosta Nové Paky Josef Cogan (Sportovci pro Novou Paku).

Vedení města chce tímto způsobem ušetřit miliony korun. Má za to, že v posledních dvou letech byl stavební trh dostatečně nakrmený. „Soutěží se účastnilo velmi málo firem a nabídkové ceny překračovaly i o desítky procent projekční rozpočty,“ dodává starosta. 

Rekonstrukce divadla bude stát kolem 100 milionů korun, oprava kláštera dalších 90 milionů. Radnice věří, že taková nabídka přitáhne všechny velké hráče stavebního průmyslu. Konkrétní ceny jednotlivých rekonstrukcí stanový až samotné výběrové řízení. 

Budova divadla byla postavena v roce 1928. Velký sál má kapacitu 350 míst k sezení. Do malého sálu s barem se vejde dalších 100 lidí. 

Divadlo zatím chátrá a padá lidem na hlavu 

„Opravit je třeba úplně všechno. Velice špatná je například elektroinstalace přímo na jevišti,“ řekla ředitelka MKS Romana Martincová. Tím však velice dlouhý seznam nedostatků teprve začíná. 

Divadlu opadává omítka, má špatné zateplení, okna netěsní, střechou zatýká, na hraně životnosti jsou i plynové a vodovodní rozvody. Například před pár lety se při prudkém dešti dostala voda až do sálu mezi hosty. 

„V letošním roce jsme měli štěstí, že nesněžilo, protože jinak do budovy na některých místech silně zatéká odtávající sníh,“ dodává Martincová.

Rekonstrukce MKS bude vycházet z projektu architekta Čížka z roku 2007.  Z divadla se tak prakticky stane nová budova. „Hlavní vchod se přesune na druhou stranu divadla, kde vznikne nová venkovní terasa,“ dodává ředitelka. Celé divadlo bude bezbariérové. Uvažuje se i o malém hledišti pro děti a také venkovní scéně. 

Když půjde vše podle plánu, mohlo by být divadlo hotové začátkem roku 2022. 

Město plánuje investice za bezmála půl miliardy. Ušetřit se musí každá koruna

Desetitisícová Nová Paka je městem, kde se peníze točí ve velkém. Aktuálně se zde staví nový autobusový terminál za 78 milionů korun. Před zhruba čtyřmi lety radnice postavila plavecký bazén za víc než 80 milionů korun. Následovala rekonstrukce Masarykovy ulice a revitalizace dětského hřiště, Jírových sadů a parku pod náměstím. 

Při rekonstrukci divadla se tak město pokusí ušetřit každou korunu. Problém je v tom, že na celkovou rekonstrukci radnice nemůže získat dotaci. „Můžeme však uspět s některými dílčími objekty stavby. Podali jsme žádost o dotaci na vzduchotechniku s rekuperací a zateplení vnějšího pláště. Pokud se to podaří, mohli bychom získat částku zhruba osm milionů korun,“ dodává Cogan. 

Ohodnoť článek

Foto Romana Martincová,

Štítky MKS, Nová Paka, rekonstrukce, divadlo, vizualzace, finance, klášter, úspory, kultura, plán, Josef Cogan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo v Nové Pace padá hercům na hlavu. Rekonstrukce začne nejdřív v létě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.