Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policie chce bezpečnější rizikovou křižovatku u Dobrušky. Zaúkolovala ŘSD

Policie dala silničářům podnět, aby se zabývali zvýšením bezpečnosti na křižovatce silnic I/14 a II/298 na okraji Dobrušky na Rychnovsku. Křižovatka patří mezi nejnebezpečnější v Královéhradeckém kraji. Podle žebříčku nejčastějšího výskytu nehod sestaveného pojišťovnou Allianz křižovatka jihovýchodně od města je dokonce třetím nejrizikovějším místem v Česku.

"Policie dala podnět ŘSD, a to na úpravu vodorovného a svislého značení. Některé bezpečností prvky tam už jsou. V úvahu připadá zvýraznění bezpečnostních prvků a snížení rychlosti," řekla policejní mluvčí Alena Kacálková.

V obou směrech je tam nejvyšší povolená rychlost jízdy 90 km/h. Frekventovaná silnice I/14 slouží jako tranzitní komunikace pro lidi, kteří dojíždějí do průmyslové zóny Solnice-Kvasiny na Rychnovsku, kde je automobilka Škoda-Auto a řada dodavatelských firem.

Ředitelství silnic a dálnic považuje úsek za přehledný a ze stavebně-technického hlediska bez závad.

"Jakmile od policie podnět dostaneme, začneme se tím zabývat. Zatím o ničem takovém nevím," řekl odpoledne Zdeněk Kos z královéhradeckého ŘSD.

Silničáři by poté mohli zahájit bezpečností inspekci, aby zjistili možné nedostatky. "Na základě studií bychom pak přistoupili k potřebný úpravám. My jako správci silnice první třídy máme za to, že naše silnice je tam v pořádku a není důvod k tomu, aby se tam nehody vyskytovaly v takové míře, jak se tam zřejmě vyskytují," řekl Kos.

Podle něj je silnice přehledná, což ale neznamená, že musí být bezpečná. "Někdy to může být na závadu, protože řidiči jsou si tam až příliš jisti," řekl Kos.

Podle pojišťovny se loni na křižovatce stalo sedm nehod, z nichž dvě byly vážné. Jeden člověk při nich na místě zemřel, jeden se těžce zranil a dva se zranili lehce.

Zatím poslední tragická nehoda se tam stala 23. října 2019. Při nehodě dvou vozidel tam zemřel osmašedesátiletý řidič osobního auta, který při odbočování vlevo na hlavní silnici I/14 nedal přednost nákladnímu vozidlu.

Analýza pojišťovny Allianz vychází z veřejně přístupné databáze dopravních nehod evidovaných Policií ČR. Podmínkou pro zařazení konkrétního místa do statistiky jsou aspoň dvě na sobě navzájem nezávislé dopravní nehody s těžkými zdravotními následky nebo smrtí, mezi nimiž nebyla vzdálenost větší než 100 metrů.

Autoři | Foto HZS Královehradeckého kraje

Štítky ČR, silnice, nehoda, automobilová, pojišťovny, Královéhradecký, policie, Ředitelství silnic a dálnic, Dobruška, havárie, Allianz, okres Rychnov nad Kněžnou, Česko, Zdeněk Kos, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie chce bezpečnější rizikovou křižovatku u Dobrušky. Zaúkolovala ŘSD  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.