Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lesy ČR obnovily samovýrobu, dřevo zlevnily až o 40 procent

Státní podnik Lesy České republiky po ukončení omezení daných pandemií koronaviru v týdnu obnovil maloprodej dřeva a takzvanou samovýrobu. Ceny dřeva podnik snížil až o 40 procent.Navíc rozšířil počet prodejních míst. Dřevo, které si lidé sami vytěží nebo koupí, je především na topení.

Nabídkou samovýroby a maloprodeje chce podnik zvýšit odbyt smrkového dřeva, kterého je v současné kůrovcové kalamitě na trhu velký nadbytek. "Rozšířením prodejních míst vycházíme vstříc velkému zájmu lidí o palivové dřevo," řekla mluvčí podniku Eva Jouklová.

Cena dřeva pro samovýrobu se odvíjí od síly kmene a druhu dřeviny a pohybuje se od 30 korun do 750 korun za metr krychlový. Například cena nejsilnějších smrkových souší je nově 200 Kč/m3, zatímco dosud vyšla na 300 Kč/m3. U slabších sortimentů ceny klesly o 40 procent. U nejsilnějších dubů je cena 750 Kč/m3 a neměnila se. Vytěžené smrkové palivové dřevo ze skládky je za 350 Kč/m3 místo 400 Kč/m3. Loni v únoru palivové dřevo ze skládky bylo za 550 Kč/m3.

Loni samovýrobci ve státních lesích vytěžili 338.000 metrů krychlových dřeva, což byl téměř dvojnásobek těžeb předchozích let. Představovalo to přes dvě procenta loňských celkových těžeb podniku ve výši 13,9 milionu metrů krychlových.

Letos podnik plánoval, že prostřednictvím samovýroby prodá přes 350.000 metrů krychlových dřeva. Věří přitom, že ani týdny trvající výpadek samovýrob celoroční záměr neovlivní.

Do samovýroby se pouštějí hlavně lidé, kteří chtějí získat palivové dřevo za zajímavé ceny a jsou schopni si ho sami zpracovat. Jde zpravidla o menší objemy dřeva, které by podniku zbytečně vázaly profesionální těžební kapacity. "Lidé tak mohou významně ušetřit na vytápění domů, chat a chalup," uvedl generální ředitel LČR Josef Vojáček.

Možnost samovýroby a maloprodeje dřeva lidem podnik významně rozšířil začátkem loňského roku. Objem dřeva, které si samovýrobci mohou koupit a vytěžit zvýšil z 30 metrů krychlových až na 200 metrů krychlových dřeva. Ze skladů si lidé mohou za rok koupit až 50 metrů krychlových kalamitního dřeva. To jsou přibližně dvě naplněná nákladní auta.

Podrobnosti k prodejním místům a cenám jsou na webu Lesů ČR.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, lesy, koronavirus, peníze, dřevo, Lesy ČR, Lesy České republiky, pandemie covidu-19, Josef Vojáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesy ČR obnovily samovýrobu, dřevo zlevnily až o 40 procent  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.